Donderdag 23 november 2017 13:58 Versnelling bedrijfsinvesteringen in eurozone blijft uit.
(ABM FN-Dow Jones) De bedrijfsinvesteringen in de eurozone zijn hersteld maar een verdere versnelling blijft uit, omdat banken wel gul geld lenen aan grotere bedrijven, maar veel strenger blijven voor kleinere bedrijven. Dat zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank donderdag tijdens een toespraak.
Grote bedrijven in Nederland krijgen voldoende financiering om te kunnen investeren, maar zijn niet per se productiever dan de kleine, voegde Knot zijn gehoor toe tijdens een conferentie van economen in Luxemburg.
Glas halfvol
Hij liet zien dat de bedrijfsinvesteringen in de eurozone voor het eerst in jaren weer boven het gemiddelde liggen dat werd behaald in de periode sinds 2003, afgezet tegen de economische groei. En die investeringen zouden nog hoger zijn als ook alle immateriële investeringen in ontwerp, patenten, merken en personeelskennis volledig zouden meetellen. Wat betreft het niveau van bedrijfsinvesteringen is het glas dan ook halfvol, volgens Knot.
Toch zou de centrale bankier verwachten dat bij de huidige zeer lage rente de productiviteit zou versnellen en dat is niet het geval. Misschien komt dat omdat de vraag in de wereldwijde economie structureel onder druk staat, zoals de hypothese van seculiere stagnatie van de econoom Larry Summers stelt.
Een andere verklaring, die de Bank for International Settlements aanhangt, is dat bedrijven eerst hun hoge schulden willen afbouwen voordat er weer wordt geïnvesteerd. Dit zou een tijdelijk gevolg zijn van de financiële cyclus.
MKB krediet is duur
Kijkend naar Nederland, ziet Knot dat bedrijfsinvesteringen deels belemmerd lijken te worden doordat er minder buitenlandse vraag is naar Nederlandse handelswaar en diensten. Maar ook de schulden van huishoudens blijken cruciaal. In Nederland blijven banken nog steeds erg terughoudend met kredietaanvragen van MKB-bedrijven. De leenvoorwaarden werden nog lang na de crisis aangescherpt, terwijl ze voor de grote bedrijven al sinds 2010 weer sterk zijn versoepeld. Ook in Spanje is dit effect zichtbaar, zei de centrale bankier.
Nederlandse banken leden tijdens de financiële crisis relatief veel verliezen op hun portefeuilles met MKB-leningen. Ze moeten daar nu relatief veel bufferkapitaal voor aanhouden, wat het rendement drukt. Daardoor was bijvoorbeeld ING na de crisis jarenlang terughoudend met Nederlandse MBK-leningen.
Scholing en klimaat
Knot ging ook nog in op de vraag, hoe overheidsbestedingen kunnen bijdragen aan duurzame groei. Hij ziet wel heil in investeringen in onderwijs en geschoolde arbeid en in onderzoek naar klimaatverandering. De investeringen op dat gebied zijn sinds 2012 gedaald, wat Knot “verontrustend” noemde. De overheidsinvesteringen piekten in 2009 maar zijn sindsdien met 20 procent gedaald.
Door: ABM Financial News.
info@abmfn.nl
Redactie: +31(0)20 26 28 999
Copyright ABM Financial News. All rights reserved
(END) Dow Jones Newswires
November 23, 2017 07:58 ET (12:58 GMT)