Geld is voorlopig nog een onmisbaar instrument. Maar dat wil niet zeggen dat het huidige financiële systeem onmisbaar is. Tien jaar na de kredietcrisis en met een nog grotere schuldenberg is het tijd voor verandering.

Medium 129508

De Rijkspostspaarbank, Haarlem, 1951© Pim Stuifbergen / Spaaarnestad / HH

Het creëren van een nieuwe werkelijkheid begint doorgaans met een utopische visie. Bijna alle grote uitvindingen en sociale veranderingen zijn het gevolg van ideeën die, op het moment dat ze aan het eerste brein ontsproten, onmogelijk leken, of niet verenigbaar met de op dat moment geldende praktijk. Dat geldt ook voor de toekomst van ons bancaire systeem.

Volgens de website fundwijzer.nl telt ons land alleen al tientallen lokale kredietverenigingen, met een focus op een bepaalde regio (Amersfoort, Amsterdam, Limburg) of een specifieke sector (binnenvaart). Volgens de World Council of Credit Unions (WOCCU) zijn er mondiaal al ruim 56.000 kredietunies actief, met samen meer dan tweehonderd miljoen deelnemers. Een groot voordeel van deze structuren is dat de krediethoeveelheid beperkt blijft tot het vermogen dat er daadwerkelijk in omgaat, en dat er niet semi-uit-het-niets nieuw geld of krediet kan worden gecreëerd. Ook blijkt dat de motieven waarmee deelnemers aan dit soort collectieven leningen verstrekken en kapitaal investeren vaak veel ruimer zijn dan slechts het maken van winst.

http://bit.ly/2DK3eQA