NIEUWS 

Nederland heeft vergeleken met andere landen een van de beste bedrijfsklimaten voor mkb-ondernemingen.

Dat blijkt uit onderzoek van kredietverzekeraar Euler Hermes, waarbij het bedrijf keek naar de vestigingsklimaten in Nederland, de VS, Canada, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Ierland, België, Polen, Tsjechië, Slowakije, Hongkong en Singapore. Nederland eindigde op de vierde plaats, het hoogste van de Europese landen. De index is gebaseerd op zes componenten: bureaucratie, belastingbeleid, flexibiliteit van de arbeidsmarkt, financiering, exportmogelijkheden en concurrentie.

Volgens Johan Geeroms, hoofd Risk Underwriting Euler Hermes Nederland scoort ons land goed op het gebied van exportmogelijkheden, lage administratieve rompslomp, ondersteunende financieringsvoorwaarden en arbeidsmarktflexibiliteit. “Nederland is een ijzersterk mkb-land. Er zijn zoveel factoren die daarbij meespelen. Zakendoen over de grens gaat ons gemakkelijk af. Nederlandse ondernemers zijn relatief hoogopgeleid en ze spreken behoorlijk goed Engels. Maar ook als je kijkt naar de benodigde documenten is het in Nederland gemakkelijk internationaal zakendoen.” Geeroms verwijst ook naar netwerkplatforms als StartupDelta en NL Groeit. “Er is veel aandacht voor startups en scale-ups.”

Financiering

Wat financieringsmogelijkheden betreft hebben Nederlandse mkb-bedrijven met iets hogere kosten te maken dan bijvoorbeeld Duitsland of Frankrijk. Toch wordt de beschikbaarheid van financieringen als goed beoordeeld voor 40 procent van de mkb-bedrijven. Slechts 14 procent van de respondenten kreeg te maken met een afwijzing bij een leningaanvraag in de afgelopen twaalf maanden.

Concurrentie

Aan de negatieve kant zijn er voor Nederland twee aspecten die opvallen. Geeroms: “Uit ons onderzoek blijkt dat Nederlandse bedrijven meer ‘last’ hebben van onderlinge concurrentie dan collega’s elders. Ook fiscaal scoren we minder goed. Nederlandse mkb-bedrijven betalen meer vennootschapsbelasting dan bijvoorbeeld collega-bedrijven in België of Frankrijk. Daarom is het verder verlagen van de vennootschapsbelasting voor het mkb, zoals gepland in de begroting 2020 (tot 15 procent in 2021), een positieve stap, omdat het de marge voor mkb-bedrijven vergroot”, zo stelt Geeroms.

Wereldwijd vertegenwoordigen kleine en middelgrote ondernemingen ongeveer 90 procent van de bedrijven in de wereld. Samen zijn ze goed voor meer dan 50 procent van de totale werkgelegenheid. In de EU vertegenwoordigen ze 99 procent van alle bedrijven en meer dan 60 procent van de toegevoegde waarde.