Redactie CustomerTalk

Ruim tien jaar na het begin van de kredietcrisis zijn bankleningen aan het midden- en kleinbedrijf nog onvoldoende hersteld. Leningen aan het mkb maken slechts een klein deel uit van de totale balans van banken. Deze ondernemingen richten zich steeds vaker op non-bancaire opties, zoals onlineleenplatformen. De financiële dienstverlening voor ondernemers is in het afgelopen decennium namelijk grondig veranderd door innovaties op het gebied van betaling en toegang tot financiering.

Zo hebben kleine ondernemingen die in 2018 via Funding Circle, een wereldwijd onlineleenplatform voor kleine ondernemingen, een lening hebben ontvangen, wereldwijd 7,4 miljard euro bijgedragen aan het bruto binnenlands product en 115 duizend banen gecreëerd en ondersteund. Daarnaast hebben zij meer dan 2,2 miljard euro extra belastinginkomsten gegenereerd. Dit blijkt uit het rapport ‘The Big Business of Small Business’ van Oxford Economics. In het onderliggende onderzoek heeft het onderzoeksinstituut de economische impact van leningen onderzocht in Nederland, het Verenigd Koninkrijk, de Verenigde Staten van Amerika en Duitsland.

Financiering midden- en kleinbedrijf

In Nederland hebben ondernemingen vorig jaar via Funding Circle meer dan 140 miljoen euro bijgedragen aan de economie en 2.000 banen tot stand gebracht. Ook hebben Nederlandse ondernemingen circa 50 miljoen euro extra belastinginkomsten gegenereerd voor de Staat der Nederlanden. Financiële dienstverlening voor deze ondernemingen is de afgelopen tien jaar grondig veranderd door talrijke innovaties, zoals de introductie van betaalapplicaties voor kleine ondernemers en de opkomst van onlineleenplatformen.

Leningen via de bancaire sector

Uit het onderzoek blijkt dat leningen aan het kleinbedrijf slechts een klein deel van de totale balans van banken uitmaken. In Nederland maken leningen aan kleine ondernemingen maar 0,6 procent uit van de balans van banken, zo leert een opgave van de Nederlandse Bank. Daarnaast stond de waarde van leningen die in december 2018 door Nederlandse banken verstrekt werd aan niet-financiële bedrijven 2,1 procent lager dan het jaar ervoor. Deze trend is met name zorgwekkend voor het kleinbedrijf dat de afgelopen jaren het meest heeft geleden van de krimp in bankleningen. Uitstaande leningen onder 250 duizend verstrekt door de drie Nederlandse grootbanken aan het Nederlandse mkb is tussen het eerste kwartaal van 2015 en het derde kwartaal 2018 met 12 procent gedaald, heeft DNB vastgesteld.

Impact van het mkb op de economie

“Dit onderzoek is een duidelijke herinnering van zowel de kritische rol die mkb’ers spelen in alle vier onderzochte landen, als van de groeiende uitdagingen die zij aangaan wanneer zij te maken hebben met de traditionele bankensector”, stelt Sam Moore, managing director economic consultancy bij Oxford Economics. “Dit kan een serieuze beperking voor toekomstige groei betekenen. De substantiële toename van leningen via Funding Circle sinds 2017 – en de enorme impact die zij hebben op alle vier economieën – moeten door beleidsmakers en het bedrijfsleven verwelkomen.”

Technologie zorgt voor veranderingen

“Het nieuws van vandaag benadrukt de mate waarin technologie het financiële landschap heeft veranderd en het groeiende belang van online leningen aan kleine ondernemingen”, zegt Samir Desai, medeoprichter en chief executive officer van Funding Circle. “Het segment kleinbedrijf is wereldwijd jarenlang zeer onvoldoende bediend geweest ondanks het economische belang van het mkb. Kleine ondernemingen betekenen grote successen en daarom zijn wij gedreven om ze te helpen slagen.”

Rechtstreeks contact met investeerders

Voor Jeroen Broekema, directeur van Funding Circle Nederland, is de publicatie van het rapport een bevestiging van het belang van het Nederlandse kleinbedrijf: “Kleine ondernemingen zijn cruciaal voor het Nederlandse bedrijfsleven en voor het stimuleren van de lokale economie. Door ze rechtstreeks samen te brengen met investeerders zorgen we voor een efficiënte manier om kapitaal toegankelijk te maken en het Nederlandse mkb verder te helpen.”

Vormen van non-bancaire financiering

Uit een enquête van de Europese Centrale Bank blijkt dat 83 procent van het Nederlandse kleinbedrijf bankleningen onbelangrijk vindt. Dit ligt hoger dan het Europees gemiddelde van 76 procent. Bij 19 procent van het Nederlandse mkb was er een toenemende vraag voor online en andere vormen van non-bancaire financiering in de afgelopen zes maanden. Dit blijkt ook uit de ‘Financieringsmonitor’ van het ministerie van Economische Zaken. Daarin heeft 36 procent van mkb’ers aangeven in de toekomst alternatieve financieringsvormen te bevorderen.

Afhankelijkheid bankleningen verkleinen

Technologie verandert de manier waarop ondernemers toegang krijgen tot geld en financiële producten. Bijna een derde van alle digitale gebruikers wereldwijd benut vandaag een vorm van FinTech, zo leert onderzoek van de accountants- en adviesorganisatie E&Y. Voor mkb’ers op zoek naar financiering is de ontwikkeling van leenplatformen gunstig. Kleine ondernemingen hebben meer keuzes en krijgen de mogelijkheid om hun afhankelijkheid op bankleningen te verkleinen.

Opkomst van onlineleenplatformen

Ondernemers verkiezen leenplatformen boven andere financieringsmogelijkheden voor hun zakelijke lening omdat de wachttijd voor een beslissing bij de bank over het algemeen te lang duurt. Ongeveer 63 procent van de kleine ondernemingen geeft aan geen aanvraag voor een banklening te hebben ingediend voordat zij bij Funding Circle zijn gekomen. De kosten voor het wachten op een beslissing voor een banklening kunnen schadelijk zijn voor kleine ondernemingen, vooral wanneer deze bovenop de kosten en moeite voor de aanvraag komen.

Het onderhavige onderzoeksrapport kun je downloaden op de website van Funding Circle.

Bron: CustomerTalk