‘We hopen iets te kunnen betekenen voor de economie in Drenthe’

De bestuursleden van de Kredietunie Stephan Hulst, Frits Heukers en ‘klant’ Liz Janssen (vlnr).

Foto DvhN
ASSEN Al sinds 2015 heeft de provincie Drenthe een kredietunie, maar nu pas treedt ze naar buiten om investeerders voor de coöperatieve kredietvereniging te werven.

De voorbereidingen hebben lang geduurd, geven bestuursleden Frits Heukers en Stephan Hulst toe, beide actief als zelfstandig adviseur in het bedrijfsleven. ,,We wilden ons pas stevig profileren als we echt alles voor elkaar hadden”, zegt Heukers. ,,In het begin was het de bedoeling dat we er alleen voor Noord-Drenthe zouden zijn. Dat is nu heel Drenthe. We moesten ook een back office, een kredietcommissie en een raad van advies hebben. Het heeft veel tijd gekost om dat allemaal goed te regelen. Maar de Kredietunie Drenthe heeft nu een stevig fundament. We hopen met het initiatief iets te kunnen betekenen voor de economie in Drenthe.”

Een kredietunie is een fenomeen dat sinds 2014 in Nederland bezig is met een opmars. Het is de bedoeling investeerders en kredietnemers in een coöperatie vereniging bij elkaar te brengen. ,,Het is voor en door ondernemers”, zegt Hulst. Groningen kent al enkele kredietunies. De leningen die via de kredietunie worden afgesloten zijn kleiner dan die banken verstrekken. Daarvoor is het doorgaans niet profijtelijk kredieten van minder dan 250.000 euro te verstrekken, terwijl ondernemers vaak met een veel kleiner bedrag geholpen zijn.

De leningen kunnen op twee manieren worden verstrekt. Uit de centrale kas, nadat bestuur en kredietcommissie akkoord zijn gegaan met het krediet, en via het zogeheten bemiddelingsmodel. Daarbij houdt de ondernemer die wil lenen ten overstaan van investeerders een pitch. Hulst: ,,En die beslissen dan of ze hem geld willen lenen. Het vertrouwen in de ondernemers geeft daarbij de doorslag. Alle kredietnemers krijgen een coach. Daarbij wordt gekeken naar welke specifieke deskundigheid ze kunnen gebruiken.”

De kas van Kredietunie Drenthe is nu gevuld met zo’n 2,5 ton, mede afkomstig van de provincie Drenthe en verzekeraar Univé. Tijdens een bijeenkomst op 11 maart (aanvang 17.30 uur) wil het bestuur investeerders zien te interesseren. Het is niet toevallig dat die bijeenkomst plaats vindt in Bar & Bistro Black Tie in Assen. Eigenaresse Liz Janssen was mei vorig jaar de eerste die een lening van de Kredietunie kreeg. ,,Ik had al heel lang een ondernemersplan klaar. De Kredietunie heeft nog een paar goede suggesties voor aanpassingen gedaan. De zaak loopt nu heel goed”, aldus Janssen.

Hulst: ,,Het eerste mooie resultaat is er dus. Met het lidmaatschap kun je iets doen wat maatschappelijk en economisch van belang is. En op je investering heb je een gegarandeerd rendement van 4 procent. Het is daarnaast ook nog een gezellige netwerkclub.”

https://bit.ly/2Nd8MsI