DELFZIJL – Deze week is het vijf jaar geleden dat de Kredietunie Eemsregio is opgericht. Tijdens dit heugelijke feit blikt het bestuur van de kredietunie terug op succesvolle jaren.

„Het doel om de regio economisch te stimuleren is zeker behaald,” vertelt voorzitter en medeoprichter Fred Bagnay. „Het doel is om het MKB te stimuleren door kredieten te verstrekken. Hierdoor kan het MKB de activiteiten uitbreiden. Het succesvolste verhaal is Juwelier Wieringa, die mede door ons krediet de grootste webshop in horloges heeft van Nederland. We helpen zowel gevestigde ondernemers als starters. Een goed voorbeeld van een starter die we hebben kunnen helpen zijn de gebroeders Snoek die een speciaalzaak in karperbenodigdheden zijn begonnen, maar ook beveiligingsbedrijf Alert is hier een goed voorbeeld van. Installatiebedrijf Vegter heeft door onze financiële hulp de bedrijfsactiviteiten kunnen uitbreiden en heeft nu zelfs personeel in dienst.”

„Misschien is het sociale component wel een deel van het succesverhaal,” meent bestuurslid en man van het eerste uur Gerrit-Jan Steenbergen. „We verstrekken alleen krediet aan leden en elk lid krijgt een coach. De coach is een mede-ondernemer uit de regio. Door de onderlinge verbondenheid is de wil om de lening terug te betalen erg hoog. We hebben een paar ondernemers die gestopt zijn met de zaak, maar zij betalen trouw hun lening terug. We zijn begonnen in een tijd dat de traditionele banken een stap terugdeden. Het was toen voor ondernemers heel lastig om een lening te krijgen bij een bank.”

„In vijf jaar tijd zijn we zeker gegroeid,” meent Bagnay. „Bij de oprichting waren er zes leden en dat zijn er nu 56. Toen we begonnen waren we de enige in Nederland. Nu zijn er al diverse kredietunies in de provincie Groningen. De bekendheid is enorm gestegen. Elk lid en kredietnemer legt € 1.000 in. Dit wordt soms in het krediet verdisconteerd. Momenteel hebben we ongeveer 9 ton aan uitgeleend geld uitstaan. Verder kregen we ook hulp van de Provincie Groningen en het Economic Board Groningen, waar we tegen gunstige voorwaarden geld kunnen lenen. Momenteel zijn we daarin zelfs zelfvoorzienend. Een bedrijfskrediet is doorgaans heel anders dan een lening van een particulier. Een bedrijfskrediet werkt als een hypotheek. Die kan je doorgaans niet aflossen zonder een boeterente. Wij hanteren geen boeterente. Als een lening eerder afgelost kan worden, dan is dat gunstig. We kunnen dat geld weer gebruiken om te herinvesteren in andere ondernemingen. Belangrijk is dat degene die een lening aanvraagt een schuld krijgt bij de Kredietunie en niet bij de individuele ondernemers van de unie. Dat maakt de ondernemers minder kwetsbaar. Ik moet zeggen dat we maar een paar gevallen hebben die minder goed zijn gegaan. Dat is een risico dat je loopt en niet kunt voorkomen. Er is trouwens een aparte onafhankelijke commissie die de kredieten beoordeeld. Behalve de cijfers is ook de persoon van de ondernemer en zijn of haar verhaal erg belangrijk. Het is de combinatie die beslist of er een krediet wordt gegeven. We hebben aan een aantal ondernemers het advies gegeven om te stoppen met hun onderneming. Dat hebben ze gedaan en deze mensen hebben nu een baan. Met zo’n advies voorkom je een verkeerde afloop. In deze vijf jaar hebben we ook veel geleerd hoe het werkt in de financiële sector. Daar had ik vooraf weinig weet van.”

Mark Giesolf

https://bit.ly/2WxKpt0