– 

Ondernemen zonder externe financiering is voor veel ondernemers zo goed als onmogelijk. Een zakelijke lening is voor beginnende ondernemers meestal dé manier om te starten. Het is geen optimale manier om te starten, want vaak blijkt een zakelijk krediet passender.

Hoog rentepercentage

De financiële technologie ontwikkelt wel door, maar het hoge rentepercentage bij zakelijke leningen blijft. Kredieten en leningen delen gelijkenissen, maar zijn toch verschillend. Het rentepercentage is misschien wel het belangrijkste verschil. Het is afhankelijk van de omvang van de financiering en de afspraken die de verstrekker en de lenende partij maken.

Grote banken hebben een behoorlijke keuze uit een vaste rente en een variabele rente. Met een vaste rente weet de ondernemer waaraan hij of zij begint, want het percentage staat vast.

Een variabele rente kan omhoog en naar beneden gaan, afhankelijk van de positie van de bank en de risicowaarneming van de financiering. De percentages verschillen, maar in ieder geval is afgesproken dat de lenende partij rente betaalt over het volledige bedrag. Ongeacht van hoeveel dit exact is.

Relatief kleine leningen kennen meestal een hogere rente. Lage renten horen meestal bij grote leningen. Die leningen worden alleen niet verstrekt aan beginnende ondernemers, maar aan mensen en organisaties die al een grote financiële basis op poten hebben gezet. Dat is precies de basis die mist bij starters en mkb’ers. Wie meer wil lenen, moet dus genoegen nemen met kleine bedragen en een hoge rente, wordt er gedacht.

Een zakelijk krediet een optie?

Een andere optie dan een zakelijke lening, is een zakelijk krediet. Dit kan voor veel mkb’ers en startende ondernemers een valide optie zijn, omdat er andere voorwaarden gelden. In tegenstelling tot een lening wordt een krediet niet in volledigheid gestort, maar heeft het een maximaal uit te lenen bedrag. De hoeveelheid die wordt uitgeleend, is steeds aan te passen. Het grootste voordeel is dat de kredietverstrekker alleen rente over het openstaande deel vraagt. Wie een dag in de min staat, betaalt rente, maar wie de volgende dag in de plus staat, betaalt geen rente.

Nog een bijkomend voordeel is dat ondernemers een zakelijk krediet ook bij een andere bank of een alternatieve geldverstrekker kan aanvragen dan bij de huisbank. Dit heeft geen gevolgen voor de administratie.

Passend bij de onderneming

Een zakelijk krediet kan voordeliger zijn voor een kleinere onderneming. Nog even over de gelijkenissen met zakelijke leningen: de rentepercentages verschillen. Elke aanbieder heeft zijn eigen tarieven en voorwaarden. Dat geldt ook voor de servicekosten. Het is zeker verstandig om op deze zaken te letten en ze te vergelijken bij de zoektocht naar een zakelijk krediet.

Het is niet zo dat het eenvoudiger is een zakelijke krediet te krijgen dan een zakelijke lening. Om in aanmerking te komen moet de ondernemer nog altijd aan een bepaald financieel profiel voldoen. Zelfs dan kan het nog zijn dat een krediet toch niet geschikt is, omdat beheersing benodigd is.

Wie doorlopend het merendeel van het krediet benut, betaalt ook doorlopend rente. Dan is het verschil met een zakelijke lening eigenlijk minimaal. Bij een zakelijk krediet is het verstandig om de flexibiliteit ervan te benutten. Denk niet alvast jaren vooruit, maar kijk naar de korte termijn: wat is er nu nodig in het bedrijf?

Wanneer een bedrijf met een krediet maandenlang rode cijfers schrijft en steeds het krediet moet aanspreken, betaalt deze alsnog de hoofdprijs voor het lenen van geld. Dat is zonde. Gebruik het krediet vooral als vangnet, zodat de rente minimaal is en het bedrijf optimaal kan profiteren; zo is een krediet immers ook bedoeld.

De klassieke winkel: voorraadfinanciering

Een goed voorbeeld van krediet is voorraadfinanciering. Het is een specifieke vorm, die het mogelijk maakt om winkelvoorraden in te kunnen kopen op het moment dat retailers niet over voldoende middelen beschikken om leveranciers te kunnen betalen. Het inkopen van voorraden is een grote kostenpost dat niet altijd direct uit de kas kan komen.

Ondernemingen moeten nu eenmaal wel voorraad in huis hebben. Zonder voorraad immers geen verkoop. Met voorraadfinanciering beschikt een ondernemer op korte termijn over geld, waar op later moment winst mee wordt gemaakt. Daardoor betaalt de voorraad zichzelf vanzelf terug.

Waar we dit bijvoorbeeld concreet zien, is modezaken. Dan moeten er seizoenscollecties binnenkomen, waarmee later inkomsten worden gegenereerd. Toch willen de leveranciers (vanzelfsprekend) wel al het geld ontvangen. Met een dergelijk krediet vult de ondernemer later het gat weer op, en zijn de tussentijdse financiële problemen eerst opgelost.

Over de auteur: Willem Broerse is financiering specialist bij ZakelijkLenen.nl.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws binnen je vakgebied? Volg Emerce dan ook op social: LinkedInTwitter en Facebook.

https://www.emerce.nl/achtergrond/hoe-komt-het-dat-mkbers-vaker-voor-een-krediet-kiezen