Marcel de Boer 11 jan

Door de relatief hoge belastingdruk en strenge regelgeving kunnen Nederlandse banken lastiger concurrerend zijn.
Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) wil hierover in gesprek met minister Hoekstra (Financiën).
‘Belastingdruk voor banken zal dit jaar 50% stijgen ten opzichte van 2020.’

Door de relatief hoge belastingdruk en strenge regelgeving wordt het voor Nederlandse banken steeds lastiger om voldoende concurrerend te blijven. Nederland kan daardoor de boot missen wanneer de consolidatie van de bancaire sector op gang komt. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), die nog voor de parlementsverkiezingen op 17 maart in gesprek wil met minister Wopke Hoekstra (Financiën) over het ondernemers- en vestigingsklimaat.

Kredietverlening
De lobbyist vreest dat banken eerder prooi dan jager zullen zijn. De korte lijnen tussen Den Haag en de banken, die tijdens de aanpak van coronacrisis zo belangrijk bleken te zijn en die ervoor gezorgd hebben dat de kredietverlening op peil is gebleven, zouden in gevaar kunnen komen als hoofdkantoren in het buitenland komen te staan. Bovendien zou het begrip en de steun van de parels van het Nederlandse bedrijfsleven erdoor verminderen.

Volgens Buijink is het ondernemersklimaat voor banken afgelopen jaar verder verslechterd. Vorig jaar maakte hij in zijn Nieuwjaarstoespraak al een punt van de fors gestegen belastingdruk voor de sector. ‘Maar in plaats dat dit minder is geworden, is de druk nog wat opgevoerd.’ Naar schatting betalen ze in 2021 bij elkaar €675 mln, 50% meer dan vorig jaar.

HFD_20210112_0_013_035