In het kort

Banken willen meer lenen aan het klein mkb.

Zowel ABN Amro als ING hebben zich al op deze markt gestort, nu volgt ook Rabobank.

Met slimme inzet van datatechnologie verwachten de grootbanken markt af te snoepen van fintechs.

De drie grote banken stappen over op digitaal lenen aan kleinere mkb’ers nu ze in toenemende mate concurrentie ondervinden van nieuwe partijen die ondernemers binnen 24 uur krediet beloven.

Rabobank introduceert als laatste grootbank een digitale lener, Fundr, dat gebruikmaakt van technieken die lange procedures via een lokaal kantoor overbodig maken. De nieuwe Rabo-poot leidde de afgelopen maanden een teruggetrokken bestaan binnen de muren van het innovatiekantoor in Zeist. Maar nu staat de website live en zijn de eerste kredieten verstrekt.

Kleine leningen

De andere grootbanken hebben eerder een eigen online lener in de markt gezet. De eerste was ABN Amro. Bijna twee jaar geleden presenteerde het bedrijf New10. Van de ruim duizend kleine leningen die het bedrijf in de tussentijd verstrekte valt het merendeel in de bandbreedte €20.000 tot €250.000 tegen een maximale rente van 9%. Gemiddeld vragen klanten €100.000. ‘Maar we hebben ook al een paar keer een miljoen uitgeleend’, vertelt Mark Schröder, commercieel verantwoordelijk voor New10.

http://bit.ly/2yjn2JZ