Sinds de uitbraak van de coronacrisis en de invoering van de intelligente lockdown, staan veel ondernemers voor een grote uitdaging. In veel sectoren is de omzet gekelderd en moet je je bedrijf op afstand runnen. Het coronavirus en werk, gaat dat eigenlijk wel samen?

Het kabinet heeft opgeroepen om werknemers zoveel mogelijk thuis te laten werken. Daarom is voor veel bedrijven de kans dat het coronavirus op de werkvloer opduikt relatief klein. Tenminste, in de letterlijke zin van het woord. De gevolgen van de pandemie zijn in vrijwel alle sectoren wel degelijk voelbaar. Daarom heeft het kabinet een pakket met financiële noodregelingen ontworpen.

Coronavirus en werk: maatregelen vanuit de overheid

De strenge maatregelen van de overheid zijn hard nodig om de verspreiding van corona tegen te gaan, dat beseffen we allemaal. Tegelijkertijd wordt het Nederlandse mkb hard geraakt. Het idee van het noodpakket is dan ook dat vrijwel iedereen die getroffen wordt door de coronacrisis, financiële ondersteuning kan krijgen. De bestrijding van het coronavirus en werk zijn zo redelijk te combineren. Een kleine greep uit de regelingen:

  • Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW): Ben je werkgever en heb je minstens 20% omzetverlies? Dan kun je met de Tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging voor Werkgelegenheid (NOW) maximaal 90% van je loonkosten vergoed krijgen.
  • Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO): Als je zelfstandig ondernemer (bijvoorbeeld zzp’er) bent en je inkomen onder het sociaal minimum komt, kun je aanspraak maken op de Tijdelijke overbruggingsregeling zelfstandig ondernemers (TOZO). Je inkomen wordt dan aangevuld tot het sociaal minimum. Via deze regeling kun je ook een lening krijgen om liquiditeitsproblemen op te vangen.
  • Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS): Een aantal sectoren wordt extra hard getroffen door de maatregelen om het coronavirus te stoppen. Denk bijvoorbeeld aan de horeca, reisbranche of evenementenbranche. Verder zijn er veel beroepen die in de problemen komen door de regel om 1,5 meter afstand te houden. Voor veel van deze ondernemers is de Tegemoetkoming Ondernemers Getroffen Sectoren (TOGS) bedacht. Als je in aanmerking komt, krijg je de komende drie maanden € 4.000 euro als noodvoorziening.

Hier vind je een overzicht van alle maatregelen uit het noodpakket van de overheid.

Thuiswerken: zo doe je dat efficiënt

Een andere bijwerking van het coronavirus op de werkvloer is dat je medewerkers zoveel mogelijk vanuit huis moeten werken. Dat is helaas niet voor iedereen even makkelijk. Voor jou als ondernemer is het een les in vertrouwen. Je kunt immers niet zien of je medewerkers wel echt aan het werk zijn.

Ga niet obsessief controleren, daar wordt iedereen alleen maar gestrest van. Het is slimmer om voor alle werkzaamheden extra duidelijke afspraken te maken. Zorg ervoor dat je medewerkers exact weten wat je van ze verwacht en stuur op de output. Overleggen gaat heel eenvoudig door middel van videoconferencing.

AUTEUR Pauline Veenstra

Wat doe ik? Bij MKB Servicedesk schrijf ik als redacteur ondernemersverhalen. Het is mijn missie om jou als ondernemer te inspireren om nog succesvoller te worden. Verder schrijf ik voor ZZP Servicedesk en De Zaak. Wie ben ik? Acteren, dansen en zingen zijn mijn passie, ik speel dan ook in amateur musicals.

https://www.mkbservicedesk.nl/1/coronavirus-en-werk-wat-moet-je-weten-als-ondernemer.htm