2e kwartaal 2021

De MKBarometer toont in één oogopslag de Staat van het MKB. De barometer laat zien wat de gemiddelde stand is van twaalf belangrijke conjunctuurindicatoren en in welke richting deze zich bewegen. Het economisch beeld van het MKB is aan het begin van het eerste kwartaal 2021 in vergelijking met het vierde kwartaal van 2020 verbeterd.

Klik op de barometer om het conjunctuurdashboard te bekijken. Het dashboard geeft inzicht in de individuele indicatoren en hun ontwikkeling.

Jaarbericht

Ondernemen is vooruitzien. Dat is de boodschap van het Comité voor Ondernemerschap in het Jaarbericht Staat van het mkb 2020. Het Comité schetst de ontwikkelingen in het mkb en een perspectief van herstel en groei voor zowel ondernemers als overheden.

Heeft u het dashboard #bedrijven gezien? Hier staan de meest actuele cijfers over bedrijven, zoals aantal bedrijven…

Meer #oprichtingen dan #opheffingen in het mkb in het tweede kwartaal 2021. Zowel de oprichtingen als de opheffinge…

Bijna 17 procent van de werkzame personen betrokken bij een faillissement was werkzaam binnen de industrie, terwijl…

Van de ondernemers met migratieachtergrond had iets meer dan de helft een niet-westerse achtergrond. Ondernemers…

In 2020 waren er 21,1 miljoen ondernemers actief in Nederland. Daarvan was meer dan de helft een man. In de periode…

Themadashboards

Naar de themadashboards

Nieuws

Meer oprichtingen dan opheffingen in het tweede kwartaal 2021

In het tweede kwartaal van 2021 werden ongeveer 61 duizend mkb-bedrijven opgericht. Daarmee is het aantal oprichtingen ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar met 14 procent toegenomen. Het aantal opheffingen is in vergelijking met een jaar eerder juist met ruim 26 procent afgenomen tot ongeveer 21 duizend in het tweede kwartaal van 2021. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op de Staat van het mkb.

Meeste faillissementen bij bedrijven met 1 werkzame persoon

In het tweede kwartaal van 2021 werden 366 mkb-bedrijven failliet verklaard. Dit is meer dan een halvering ten opzichte van dezelfde periode voorgaand jaar, toen werden er 770 bedrijven failliet verklaard. Ruim 62 procent van de faillissementen in het tweede kwartaal 2021 betrof een bedrijf met 1 werkzame persoon. Een jaar eerder maakte gefailleerde bedrijven met 1 werkzame persoon nog minder dan de helft van het totaal aantal mkb-faillissementen uit. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek op de Staat van het MKB.

Advies versterking eigen vermogen mkb van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap

Voor duurzame groei zijn investeringen cruciaal, maar het investeringsvermogen van het Nederlandse mkb is al jaren te laag. Structurele knelpunten op het gebied van mkb-financiering blijven een belemmerende factor. Dit is het moment voor structurele verbeteringen, zowel aan de vraag- als aan de aanbodzijde. Dit schrijft het Nederlands Comité voor Ondernemerschap in een Comitéadvies. Het Nederlands Comité voor Ondernemerschap neemt het initiatief voor een nieuw privaat fonds ter versterking van het eigen vermogen. Het Comité richt zich op het brede mkb met een financieringsbehoefte waarin de markt nog niet of onvoldoende voorziet. De komende tijd wordt dit initiatief verder uitgewerkt, in samenwerking met vertegenwoordigers van bedrijven, financiers en overheid. Dit is te lezen in het Comitéadvies.

De ondernemers van 2020

In 2020 waren er 21,1 miljoen ondernemers actief in Nederland. Daarvan was meer dan de helft een man. In de periode 2015 tot en met 2020 is het totaal aantal ondernemers met 21 procent toegenomen. In dezelfde periode steeg het aantal vrouwelijke ondernemers met bijna 25 procent net iets harder, hierdoor bleef het aandeel vrouwelijke ondernemers (ongeveer 35 procent) in deze jaren gelijk. Vooral in de overige persoonlijke dienstverlening (84 procent) en welzijnszorg (80 procent) was het aandeel vrouwelijke ondernemers hoog. Dit meldt het CBS op de Staat van het mkb.

Economisch beeld mkb in het tweede kwartaal 2021 iets positiever

Het economisch beeld van het mkb is in het tweede kwartaal van dit jaar in vergelijking met het eerste kwartaal 2021 licht verbeterd. In de mkb-conjunctuurklok van het tweede kwartaal presteren tien van de twaalf indicatoren onder hun langjarige trend, maar tonen wel verbetering. De toename in het aantal vacatures wijst op een herstel in de arbeidsmarkt. Er was er nog steeds sprake van laagconjunctuur voor het mkb. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste stand van de MKB-conjunctuurklok.

Naar het nieuws

Feiten en cijfers over het MKB

Staat van het MKB is een samenwerking van: