Na het lezen van de troonrede door Koning Willem-Alexander zijn de plannen voor 2023 online gekomen. We hebben een eerste scan gedaan van het Belastingplan en de andere documenten die bij Prinsjesdag horen. Omdat de plannen nog door de Tweede en Eerste Kamer moeten, kunnen ze worden aangepast. Daarover informeren we u vanzelfsprekend ook. Wij kunnen ons voorstellen dat de plannen gevolgen voor u hebben. En, dat u vragen aan ons heeft of ons advies wilt inwinnen. Goed advies kost tijd, dus daarom is het aan te raden niet te lang te wachten als u ons advies nodig heeft.
jubelton gaat verdwijnen
Zoals verwacht staat er in het Belastingplan dat de eigenwoningschenking (ook wel ‘jubelton’ genoemd) verdwijnt. In 2022 kan er echter nog maximaal € 106.671 belastingvrij voor de eigen woning worden geschonken.

In het Belastingplan staat dat de jubelton in 2024 wordt afgeschaft, met een tussenstap op 1 januari 2023. Dan wordt namelijk het bedrag dat iemand belastingvrij voor de eigen woning kan schenken verlaagd naar € 27.231. De Tweede en Eerste Kamer moeten deze plannen nog goedkeuren.

Vooruitlopend op de afschaffing zijn er nog verschillende mogelijkheden om de jubelton te schenken. Wat te doen als bijvoorbeeld het oudste kind de jubelton al heeft gekregen maar het jongste kind nog niet? Een vraag die ook vaak komt is of er aan studerende kinderen een jubelton kan worden geschonken.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden die er in 2022 nog zijn? Wij kijken graag met u mee wat er in uw situatie en die van de begunstigde mogelijk is.

verhoging overdrachtsbelasting voor niet-woon-situaties | verhoging woningwaardegrens

Sinds 1 januari 2021 betalen beleggers en ondernemers die een bedrijfspand kopen 8% aan overdrachtsbelasting over de koopprijs van hun aankoop. Het kabinet stelt voor dit percentage te verhogen met 2,4% naar 10,4%.
Voor kopers die een woning kopen om erin te gaan wonen, verandert er volgens het Belastingplan niets. Zij betalen 2% overdrachtsbelasting over de koopprijs van de woning of maken gebruik van de startersvrijstelling en hoeven dan geen overdrachtsbelasting te betalen. De startersvrijstelling mag door kopers tussen de 18 en 35 jaar één keer ingezet worden als zij een woning kopen die minder waard is dan 400.000 euro. Dit wordt de woningwaardegrens genoemd. Er wordt gekeken naar de vrije verkoopwaarde en niet naar de eventuele lagere WOZ-waarde. Vanaf 1 januari 2023 wordt de woningwaardegrens verhoogd naar 440.000 euro.

veranderingen in de inkomstenbelasting
Vanaf 2026 wordt een nieuwe wet voor box 3, sparen en beleggen, verwacht. In de tussentijd wordt er vanaf 2023 het rendement van uw vermogen op een nieuwe manier berekend. Per 1 januari 2023 wordt het heffingsvrije vermogen verhoogd van € 50.650 naar € 57.000. Voor partners wordt het heffingsvrije vermogen daarmee verhoogd van € 101.300 naar € 114.000.

De belasting voor bedrijven (vennootschapsbelasting) gaat omhoog. Dit geldt ook voor ondernemers die in box 2 belasting betalen. Vanaf 2024 wordt er in box 2 over een dividenduitkering tot € 67.000 uit de B.V. minder belasting betaald.

zonnepanelen zonder btw kopen

Het kabinet wil dat zonnepanelen die men koopt om op het dak te leggen of bij de woning te plaatsen, zonder btw gekocht kunnen worden. Ook de installateur hoeft geen btw te rekenen bij het plaatsen van de zonnepanelen op of bij de woning. Dit zou moeten ingaan op 1 januari 2023.
Nu moet er nog 21% btw worden betaald en particulieren kunnen deze btw vervolgens (deels) terugvragen als zij stroom ‘verkopen’ aan een energiebedrijf. Dit is een ingewikkelde klus voor particulieren omdat ze dan wel btw-ondernemer moeten worden. Dat er geen btw betaald hoeft te worden bij de aankoop en installatie maakt het een stuk makkelijker voor particulieren.

fiscale grenzen aan lenen bij de eigen B.V.
Vorige week is door de Tweede Kamer een wet aangenomen waardoor voortaan belasting betaald moet worden als er zeer grote schulden zijn aan de eigen B.V. Het gaat om schulden vanaf 700.000 euro. Stel dat een directeur-groot-aandeelhouder op het peilmoment een schuld heeft aan de eigen B.V. van 1,2 miljoen euro dan moet er over 500.000 euro in dat jaar in box 2 belasting betaald worden. Schulden die bij de B.V. gemaakt zijn voor de eigen woning worden niet meegeteld. Als in een later jaar op de schuld 500.000 euro wordt afbetaald, dan wordt dat door de Belastingdienst verrekend.

Als de Eerste Kamer akkoord gaat met deze wet, dan gaat de wet waarschijnlijk op 1 januari 2023 in. Voor de eerste keer belasting betalen wordt dan gekeken naar de hoogte van de schuld op 31 december 2023. Er zijn verschillende manieren om de schuld aan de eigen B.V. terug te brengen zonder dat u daadwerkelijk de schuld afbetaald. Wij kunnen hier samen met bijvoorbeeld uw accountant bij helpen.

nieuwe cijfers voor de erf- en schenkbelasting
Voor 2023 zullen er weer nieuwe cijfers komen voor de erf- en schenkbelasting; deze worden namelijk elk jaar geïndexeerd. Dit betekent onder meer dat de vrijgestelde bedragen voor zowel de erf- als de schenkbelasting iets hoger worden. Later dit jaar maken we de nieuwe cijfers via deze nieuwsbrief bekend.

Heeft u in dit jaar al geschonken? Als u vóór 1 januari 2023 een schenking doet, kan de begunstigde nog profiteren van de vrijstellingen. De vrijstellingen vindt u hier.

vrijstellingen schenkbelasting
vandaag ook in het nieuws: bedrijfsopvolgingsregeling enerzijds te streng, anderzijds kan het ook soberder
Verschillende media besteden vandaag aandacht aan het onderzoek dat wij met de Radboud Universiteit hebben gedaan. Gisteren hebben wij namelijk aan staatssecretaris Van Rij het rapport ‘De bedrijfsopvolgingsregeling gewikt en gewogen’ aangeboden.
In het rapport zijn de resultaten van een peiling opgenomen die wij hielden onder professionals die werken met de bedrijfsopvolgingsregeling. Zij zien verschillende punten waarmee de bedrijfsopvolgingsregeling kan worden uitgebreid en verschillende punten waar het soberder kan. Ook staan in het rapport de uitslagen van de enquête die wij via deze nieuwsbrief onder ondernemers hebben gehouden. Wij danken de deelnemers hartelijk voor hun bijdrage aan het onderzoek! Ondernemers willen de bedrijfsopvolgingsregeling behouden maar bijna een kwart van de ondervraagden geeft aan dat als de onderneming dan wel de bedrijfsopvolger zelf in staat is de belastingen te betalen, er geen belastingvoordelen zouden moeten zijn.Er is politiek veel te doen over de bedrijfsopvolgingsregeling, deze regeling biedt onder meer belastingvoordelen voor de bedrijfsopvolger die een onderneming geschonken krijgt of erft. Het kabinet wil de bedrijfsopvolgingsregeling onder meer eenvoudiger en eerlijker maken.
het rapport downloaden

Van Buttingha Wichers notarissen

uw netwerk notaris in Den Haag
070 356 6800
info@vbwnotarissen.nl
http://www.vbwnotarissen.nl/

Volg ons op

LinkedIn
Twitter