Gevolgen van hogere rente voor Europese bedrijfskredieten

Europese bedrijven moeten in 2024 rekening houden met 8 miljard euro extra hogere rentelasten op de herfinanciering van aflopende kredieten die op de kapitaalmarkt zijn geleend. Als gevolg van de stijgende rentetarieven betaalde deze groep bedrijven in 2023 al een soortgelijk bedrag. Dit blijkt uit een rapport van Scope Ratings. De onderzoekers waarschuwen dan ook voor verdere stijging van rentekosten en -lasten voor bedrijfsfinancieringen.

  • bedrijven in EU moeten 8 miljard euro extra rente betalen
  • obligaties in 2023 65% duurder dan aflopende obligaties

De oplopende rentebetalingen worden volgens het onderzoeksbureau verder gecompliceerd doordat Europese bedrijven nog steeds sterk afhankelijk zijn van bankfinanciering in plaats van financiering via de kapitaalmarkt.

Verwachte leenrente stijgt in 2025 en 2026 verder

Het rapport benadrukt dat de extra rentekosten -als gevolg van duurzaam hogere leenrentetarieven in 2025 en 2026- naar verwachting zullen toenemen. De onderzoekers stellen dat er meer bedrijfsschulden moeten worden geherfinancierd. Het is onwaarschijnlijk dat de inflatie vóór 2025 aanzienlijk zal dalen, waardoor bedrijven geen verlichting zullen ervaren van een soepeler monetair beleid en lagere rentetarieven wanneer oude leningen doorgerold moeten worden. [Artikel gaat verder na deze alinea]

Als toonaangevende bron voor financieel nieuws, financiële strategieën en inzichten in finance, helpt FM.nl financieel directeuren, hoger financieel management en CFO’s om voorop te blijven lopen.

Schrijf u daarom nu in voor de FM-nieuwsbrief met al het relevante nieuws en unieke en inspirerende (netwerk)evenementen en volg ons op Linkedin.

Oplopende kredietrente trekt wissel op bedrijven

Het oplopende kostenplaatje voor rente zal een zware wissel trekken op de veerkracht van Europese bedrijven. De onderzoekers verwachten dat twee soorten bedrijven extra kwetsbaar zijn. Ten eerste zijn dat bedrijven die rentevergoeding hebben afgesproken op of dicht bij het laagste punt in de markt. Daarnaast zijn bedrijven kwetsbaar die maar een beperkte toegang hebben tot financiering.

Nieuwe obligaties 65% duurder dan aflopende obligaties

Het onderzoek rekent voor dat de bedrijfsobligaties die in 2023 zijn uitgegeven zijn intussen 65% duurder dan de gemiddelde obligatie die in 2023 afloopt. Ook de stijgende rente laat zien dat bedrijven steeds meer rente moeten betalen. De effectieve leenrente de afgelopen 18 maanden namelijk gestegen naar ongeveer 4,0-4,5% terwijl dit eind 2022 nog ongeveer 2% bedroeg.

‘Rente van bedrijfsfinancieringen zal toenemen’

Volgens de onderzoekers zal de financiële druk op Europese bedrijven in 2025 en 2026 verder toenemen, vooral als centrale banken hun basistarieven niet aanzienlijk verlagen. Deze druk kan leiden tot aanzienlijk hogere rentekosten voor Europese bedrijven bij de herfinanciering van kapitaalmarktleningen.

https://financieel-management.nl/artikel/onderzoek-betaalbaarheid-kredietrente-eu-bedrijven-wordt-uitdaging/?tid=TIDP4623453XFB86D36548294DF9A2E2370E7FAB3708YI5&utm_campaign=FIN_nieuwsbrief%20FM&utm_medium=email&utm_source=SMG&utm_content=466_FM%20NB%2018-10-2023

 

 

Lees ook: