De redactie –  18 aug 2023

Hoogste aantal failliete bedrijven in acht jaar.

Het aantal bedrijven dat in het tweede kwartaal van dit jaar in de Europese Unie failliet ging, was de afgelopen acht jaar niet zo hoog. Dat zegt het Europese statistiekbureau Eurostat. Gemiddeld stegen de faillissementen in EU-landen met 8,4 procent vergeleken met de drie maanden daarvoor. In april, mei en juni gingen gemiddeld per land 124 bedrijven failliet.

Het aantal faillissementen steeg bovendien voor het zesde kwartaal op rij. Onder meer transportorganisaties en ondernemingen die voedsel leveren gingen vaker bankroet. In Frankrijk is het aantal faillissementen het hoogst, Nederland staat ook boven het gemiddelde, met 150 faillissementen. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) berekende eerder dat in juni 19 procent meer Nederlandse bedrijven failliet gingen dan een maand eerder. Ook de maanden daarvoor was er een stijging te zien, vorige maand nam het aantal faillissementen af.

Kredietverzekeraar Allianz Trade waarschuwde vorige maand na onderzoek in de retailsector voor een faillissementsgolf in Europa. Europese retailers hebben steeds meer moeite om het hoofd boven water te houden door de stijgende kosten. Modeketens, warenhuizen en e-commercespecialisten lopen volgens Allianz het grootste risico. Zo kwamen modemerken Scotch & Soda en de Score Groep dit jaar in de problemen.

Minder bedrijven lieten zich volgens Eurostat registreren in april, mei en juni vergeleken met de eerste drie maanden van het jaar. In het tweede kwartaal waren er 0,6 procent minder nieuwe bedrijven bij gekomen. In januari, februari en maart kwamen er juist meer nieuwe ondernemingen bij.

https://accountantweek.nl/artikel/faillissementsgolf-in-europa?utm_source=accountantweek&utm_campaign=nb-18-8-2023&utm_medium=email&utm_content=faillissementsgolf-in-europa

Centraal Bureau voor de Statistiek

Meer faillissementen in juni

Over dit onderwerp zijn nieuwere cijfers beschikbaar. Bekijk de laatste cijfers.
Voor de derde maand op rij is het aantal faillissementen toegenomen. In juni zijn, voor zittingsdagen gecorrigeerd, 48 meer bedrijven failliet verklaard dan in mei, meldt het CBS. Dat is een stijging van 19 procent. In het eerste halfjaar van 2023 lag het aantal faillissementen bijna 60 procent hoger dan in dezelfde periode van 2022.

juli2019augustusseptemberoktobernovemberdecemberjanuari2020februarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecemberjanuari2021februarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecemberjanuari2022februarimaartaprilmeijunijuliaugustusseptemberoktobernovemberdecemberjanuari2023februarimaartaprilmeijuni0200400600Aantal faillissementen van bedrijven en instellingen (incl. eenmanszaken), voor zittingsdagen gecorrigeerd

juni, 2020
Aantal uitgesproken faillissementen: 257

Aantal faillissementen loopt op

Het aantal voor zittingsdagen gecorrigeerde faillissementen fluctueert aanzienlijk. Dalingen en stijgingen volgen elkaar snel op. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 911 in mei 2013. Daarna nam het aantal faillissementen tot en met augustus 2017 af. Vervolgens bleef de trend tot medio 2020 redelijk vlak. Daarna is het aantal faillissementen verder afgenomen en bereikte in augustus 2021 met 109 een laagterecord. Vanaf mei 2022 lag het aantal faillissementen onafgebroken hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. In juni 2023 waren er voor het eerst in ongeveer 3 jaar meer dan 300 faillissementen.

Meeste faillissementen in de handel

Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in juni 288 bedrijven en instellingen (inclusief eenmanszaken) failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 63. Dat is 40 procent meer dan in mei.

De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien werden er in juni de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca.

https://www.cbs.nl/nl-nl/nieuws/2023/28/meer-faillissementen-in-juni