Het volwassen lidmaatschap van Britse kredietverenigingen is gestegen tot 1,9 miljoen, het hoogste niveau ooit.

Uit onderzoek van digitaal leenplatform Freedom Finance blijkt dat het aantal volwassenen dat lid was van een kredietvereniging sinds eind september 2021 met zeker 200.000 is gestegen. De totale leningen aan leden van kredietverenigingen bedroegen eind 2021 £ 1,74 miljard. Lenen bij een kredietvereniging was het populairst in Noord-Ierland, waar een derde (32 procent) van alle Britse kredietverenigingen woont.

Kredietverenigingen zijn coöperatieve verenigingen die in staat zijn kleinere leningen op kortere termijn aan te bieden aan leners die het misschien moeilijk vinden om leningen te krijgen via reguliere geldschieters. Ze rekenen ook lagere rentetarieven dan gespecialiseerde of subprime kredietverstrekkers, aangezien kredietverenigingen onder de maximale rente rekenen, een APR-limiet van 42,6 oer cent die door de regering is vastgesteld.

In maart onthulde een rapport van het Centre for Social Justice (CSJ) dat 1,08 miljoen mensen het slachtoffer waren van woekeraars en riep op tot hervorming van de Credit Union Act 1979, inclusief de oprichting van een nieuw Credit Union Mergers Fund. Brian Brodie, chief executive van Freedom Finance en lid van de adviesraad voor schuldenbeleid van CSJ, zei dat de laatste cijfers van de bank het bewijs vormen van zowel de groeiende druk op de huishoudfinanciën als de moeilijkheid waarmee veel mensen worden geconfronteerd bij het verkrijgen van betaalbaar krediet.

“Het stijgende lidmaatschap en de leenvolumes bij kredietverenigingen in het VK tonen aan dat steeds meer mensen op zoek zijn naar betaalbare kredietproducten naarmate de kostendruk toeneemt. Nu veel aanbieders van kortlopend krediet zich terugtrekken uit de markt, vervullen kredietverenigingen nu een cruciale rol bij het bedienen van mensen die zijn achtergelaten door reguliere kredietverstrekkers.

“Het recente rapport van de CSJ over woekeraars identificeerde kredietverenigingen als een essentiële financiële reddingsboot voor veel mensen, terwijl het ook hielp om de financiële veerkracht van mensen op te bouwen door leningen te koppelen aan sparen. Het vergroten van het bewustzijn van kredietverenigingen zal een belangrijke eerste stap zijn om degenen die worstelen om de kredietmarkt te penetreren een andere optie te geven om te verkennen.

Wat is een kredietunie?

De eerste kredietunie in het VK werd opgericht in 1964 en wereldwijd zijn 217 miljoen mensen lid van een kredietvereniging in 105 landen. Een kredietunie is een financiële coöperatie die spaargelden, leningen en een reeks diensten aanbiedt aan haar leden, die er eigenaar van zijn en er zeggenschap over hebben. Elk lid heeft één stem en vrijwillige bestuurders worden gekozen uit de leden, door de leden. Kredietverenigingen zijn eigendom van de mensen die gebruik maken van hun diensten, en niet van externe aandeelhouders of investeerders. Het lidmaatschap is gebaseerd op een gemeenschappelijke band, zoals werken voor een bepaalde werkgever of in een bepaalde branche, of gewoon wonen of werken in een bepaald geografisch gebied dat zo klein kan zijn als een dorp of zo groot als verschillende lokale overheidsgebieden.

Wat bieden kredietverenigingen?

Kredietverenigingen bieden spaarrekeningen en leningen aan. Dit kunnen junior spaarrekeningen, kerstspaarrekeningen, prepaid debetkaarten, verzekeringsproducten, contante ISA’s en in sommige gevallen zelfs hypotheken zijn. Leden kunnen direct betalen via loonheffingskorting of via direct voordeelrekeningen; via retailbetalingsnetwerken zoals PayPoint en PayZone; door automatische incasso of contant bij lokale kantoren en afhaalpunten. Als enige aandeelhouders van de kredietunie zullen de leden in een succesvol jaar voor de kredietunie een dividend op hun spaargeld ontvangen, dat in sommige gevallen tot 3 procent kan oplopen. Alle deposito’s in een kredietvereniging worden beschermd door het Financial Services Compensation Scheme tot een waarde van £ 85.000 per persoon – precies hetzelfde beschermingsniveau als sparen bij een bank of hypotheekbank.

Goedkopere leningen

Het maximum dat een kredietvereniging ooit zal vragen voor een kleinere lening is 3 procent per maand op het verminderende saldo, wat neerkomt op 42,6 procent APR. Dit betekent dat de duurste kredietunie-lening in Groot-Brittannië nog steeds acht keer goedkoper is dan een betaaldaglening die tegen hun maximum wordt aangerekend. Natuurlijk wordt de overgrote meerderheid van de kredietunieleningen ruim onder de maximale rente verstrekt. Uit een in opdracht van de overheid uitgevoerd onderzoek in 2013 bleek dat kredietverenigingen de beste waarde bieden aan consumenten voor leningen tot £ 2.000, en sommige kredietverenigingen zullen rentetarieven van 5 procent APR of zelfs minder in rekening brengen voor grotere leningen van meer dan £ 5.000.

https://bitdaily.nl/lidmaatschap-van-kredietverenigingen-stijgt-terwijl-britten-worstelen-om-leningen-te-krijgen-via-reguliere-kredietverstrekkers/