Met een bomvolle portefeuille van 54 bedrijven zou je van topinvesteerder Pieter Schoen verwachten dat hij vroeg of laat wat gas terugneemt als het gaat om nieuwe investeringen. Niet is minder waar, aangezien hij de opnames van het vierde seizoen van Dragons’ Den net achter de rug heeft. We gingen bij hem langs om te vragen naar de buit, waar ondernemers eigenlijk aan moeten voldoen om bij hem in beeld te komen en waarom het helemaal niet erg is om failliet te gaan.

Robbert Daalder 25 oktober 2022

Pieter shoen header

Pieter Schoen, topondernemer en investeerder. Foto: Eva Plevier

Knikkers ruilen, aanstekers uit China verhandelen, waterbedden verkopen, een boek schrijven, een miljoenenaanbieding op zijn bedrijf weigeren, failliet gaan na 9/11, een eigen energiemaatschappij oprichten, grote successen boeken en keihard investeren. Gezien zijn verleden in een notendop lijkt het alsof Schoen er al een compleet leven op heeft zitten. Toch is hij nog maar 47 jaar oud en stuwt hij Shoe Investments naar grote hoogte. Onder andere door rustig in zijn stoel bij Dragons’ Den te blijven zitten.

Je bent met Shawn Harris en Won Yip een Dragon van het eerste uur. Zij zijn er inmiddels uitgestapt, maar jij lijkt er geen genoeg van te krijgen. Vertel eens.

,,Het is gewoon een waanzinnig leuk programma. In tegenstelling tot mezelf wilde Shawn Harris het wat rustiger aan gaan doen en Won is er inderdaad ook niet meer bij. Maar ik kan zo genieten van mensen die een mooi plan hebben, creatief zijn en echt iets van hun onderneming willen maken. Ik ben dus nog even doorgegaan. Daarnaast geeft het programma veel bekendheid. Mijn bedrijf Shoe Investments wordt door Dragons’ Den veel vaker benaderd en dat is natuurlijk goed voor de zaken.”

“Toen we die ondernemers belden voor een afspraak, werden we uitgelachen. Ze hadden een reclamestunt met ons uitgehaald. Het ging ze puur om de publiciteit rond Dragons’ Den”

En? Was het een vruchtbare vierde ronde Dragons’ Den?

,,Absoluut. Nooit eerder was het niveau van de participaties zo hoog. In totaal heb ik acht toezeggingen gedaan waarvan ik nu al zeker weet dat er vier deals uit komen. Daar ben ik echt trots op. Er zitten een aantal grote partijen tussen en eentje gaat volgend jaar zelfs 9 miljoen euro omzet maken.”

,,We pakken dit keer ook flink door qua onderhandelingen. De vervolgafspraken worden sneller gemaakt omdat we alles gefinancierd willen hebben voordat de uitzendingen op tv komen. Eind Q1 of begin Q2 in dit geval. In het verleden zaten we soms nog midden in de onderhandelingsfase terwijl de pitches al bij WNL te zien waren. Omdat we toen zo’n anderhalf miljoen kijkers hadden, verkochten deelnemers al enorme hoeveelheden van hun product of dienst. Dat maakte dat ze minder geld van ons nodig hadden en de voorwaarden dus wilden veranderen. Begrijpelijk, maar dat is natuurlijk niet de bedoeling van het programma.”

Pieter schoen robbert daalder

Pieter Schoen in gesprek met Robbert Daalder van De Ondernemer. Foto: Eva Plevier

Lees ook: Pieter Schoen wil met het Belgische Mega energiemarkt opnieuw openbreken

We hebben in het afgelopen seizoen veel deelnemers van Dragons’ Den gesproken. De ondernemers achter Lalaland en Loop Biotech vierden de grootste successen, maar aan de andere kant waren er ook opvallend veel toegezegde investeringen die er uiteindelijk niet zijn gekomen. Hoe komt dat?

,,Dat heeft meerdere oorzaken. Zo zijn er opportunistische deelnemers die hun product of dienst net wat rooskleuriger presenteren dan dat het boekenonderzoek vervolgens laat zien. Misschien komt dat door de spanning die gepaard gaat met hun pitch, maar zoiets verandert de zaak natuurlijk wel. Ook zijn er heel veel spijtoptanten. Zij zeggen achteraf van ‘joh, ik stond tijdens de opname zo onder druk dat ik teveel aandelen heb weggegeven. Kunnen we het er niet nog eens over hebben?’”

,,En dan zijn er nog deelnemers die met hele andere intenties naar de studio komen. De jongens achter het merk Pockies destijds. Ze verkochten boxershorts met zakken om je pinpas of telefoon in te bewaren. Vooral onder studenten bleek dat een succes. Michel Perridon en ik wilden investeren, maar toen we ze belden voor een afspraak, werden we uitgelachen. Ze hadden een reclamestunt met ons uitgehaald. Het ging ze puur om de publiciteit. Ik kon er ook nog wel om lachen, maar Michel was er minder blij mee. De pitch heeft de uitzending dan ook niet gehaald om dit soort stunts in het vervolg te voorkomen.”

Pieter schoen 1

Pieter Schoen: ,,Zodra we een product of dienst kunnen popcornen, ben ik geïnteresseerd. Het moet schaalbaar zijn.” Foto: Eva Plevier

“Ik wil niet met een lolly op de achterbank zitten, maar meewerkend voorman zijn. Dat betekent dat we niet altijd de hoofdprijs voor een aandeel betalen, maar dat jij daar wel de meeste added value voor terugkrijgt”

Wat moet een ondernemer eigenlijk doen om in aanmerking te komen voor jouw participatie?

,,Ik zeg altijd ‘eerst de vent, dan de tent’. Of ‘eerst de vrouw, dan het gebouw’. Ik vind het belangrijk dat iemand eerder ook al een onderneming had en dat hij of zij skin in the game heeft, zoals we dat noemen. Dus dat iemand er zelf ook al flink in heeft geïnvesteerd. Ze moeten er gewoon alles voor over hebben. Ervaring met een faillissement in het verleden vind ik ook hartstikke goed.”

,,Kijken we naar de tent, dan moet iemand met een reële waardering komen. Daar schortte het in het verleden nog wel eens aan. Zodra we een product of dienst kunnen popcornen, ben ik eveneens geïnteresseerd. Het moet schaalbaar zijn. Voorwaarde is wel dat ik de betreffende business begrijp. Vervolgens wil ik niet met een lolly op de achterbank zitten, maar meewerkend voorman zijn. Dat betekent dat we niet altijd de hoofdprijs voor een aandeel betalen, maar dat jij daar als ondernemer wel de meeste added value voor terugkrijgt.”

,,We gaan echt samen aan de slag en er is geen rolverdeling tussen investeerder en ondernemer. We maken een roadmap van drie tot vijf jaar, kijken welke kant we op willen en welke taken we van de oprichter uit handen kunnen nemen. Je ziet vaak dat deze vooral gefocust is op de groei van het bedrijf. En zo hoort het ook, maar zodra deze groei er komt, gaat het piepen en kraken in de financiën, bij de customer service of in de productielijn. Onze analisten zitten continu in het betreffende bedrijf. Dus op het moment dat de uitdagingen groter worden, zijn we er om te ontlasten.”

Pieter schoen shoe investments

,,In Nederland is het een soort schande om failliet te gaan. Dat is echt een cultuurding waar we van af moeten”, aldus Pieter Schoen. Foto: Eva Plevier

Lees ook: Bas Witvoet op z’n plek bij Dragons’ Den: ‘Fijn dat het weer moeilijker wordt in de wereld’

Je zegt dat het goed is om als ondernemer een keer failliet te gaan.

,,Als je echt een ondernemer bent met een goed plan, dan maakt het niet uit als je een paar keer op je bek gaat. Met CareerFever ben ik zelf ook in zeven landen failliet gegaan, maar daarna heb ik ook weer een doorstart kunnen maken. What doesn’t kill you, makes you stronger.”

Is dat niet wat makkelijk praten voor een topondernemer/investeerder die alles al eens heeft meegemaakt?

,,In Nederland is het een soort schande om failliet te gaan. Wat dat betreft zijn we hier heel erg calvinistisch. Doe maar normaal… Dat is echt een cultuurding waar we van af moeten. Het is toch bizar dat er tijdens de coronacrisis miljarden zijn uitgetrokken om bedrijven overeind te houden? Het leek wel alsof niemand failliet mocht gaan. Maar wat je ziet is dat de zwakkeren uiteindelijk toch omvallen en de sterkere overleven. Dat is gewoon een feit. En dat is maar goed ook, want dat houdt je scherp als ondernemer.”

,,In Amerika zeggen ze dat je eerst een faillissement moet hebben meegemaakt voordat je een goede ondernemer bent. En daar sluit ik me volledig bij aan. Ik ben veel meer van de Angelsaksische cultuur. Probeer het maar gewoon. Dat zeg ik ook tegen de partijen waarin ik investeer.”

“Lukt het je in een moeilijke periode om tractie te krijgen met een nieuwe onderneming, dan ben je dus echt een goede ondernemer en wordt alles alleen maar beter”

,,Wat ik eigenlijk nog belangrijker vind, is dat je op tijd begint met ondernemen. Het liefst al in je studententijd. Deed ik ook toen ik 21 was. En op mijn 24hadden we kantoren in zeven Europese landen. Op jonge leeftijd heb je doorgaans nog geen hypotheek, geen vrouw, geen kinderen en weinig lasten. Het is alleen jammer dat veel mensen dan eerst willen afstuderen. En als ze dat dan gedaan hebben, willen ze eerst werkervaring opdoen. Vervolgens werken ze bij een groot bedrijf, maar vinden ze het gevaarlijk om te ondernemen omdat die hypotheek, vrouw en kinderen er inmiddels al zijn. Zo kom je nooit meer uit die loop en dat is zonde.”

Pieter schoen dragons den

Topinvesteerder Pieter Schoen ontving een trofee van de producent van Dragons’ Den voor zijn waardevolle bijdrage aan het programma. Foto: Eva Plevier

Lees ook: Dragons’ Den-investeerder Van Essen: ‘Ik wil één van de succesvolste zakenvrouwen worden’

Is het gezien de huidige omstandigheden wel een goed moment om nu een onderneming te starten?

,,Dat is het eigenlijk altijd. En starten op een moeilijk moment is juist goed. Lukt het je ondanks alle uitdagingen die er vandaag de dag zijn om tractie te krijgen, dan ben je dus echt een goede ondernemer. In rustiger vaarwater zal alles alleen maar nóg beter worden. Ik ben optimist tot in de kist, maar ik ga er wel vanuit dat de huidige ellende omtrent inflatie en hoge energierekeningen nog even duurt. Houd daar rekening mee. In Excel komt altijd alles uit, als je begrijpt wat ik bedoel (je past je berekeningen vaak onbewust aan aan je eigen verwachting, red.). Wees dus realistisch.”

,,Ook als het gaat om de waardering van je bedrijf. In dat opzicht deed het mij goed om te zien dat de deelnemers van Dragons’ Den dat ook begrijpen. In het begin van het programma waren er deelnemers die zichzelf al voor miljoenen waardeerden terwijl ze nog helemaal geen omzet hadden. Nu merk ik dat er realiteitszin is. Mensen beseffen zich dat het veel moeilijker is om geld binnen te halen en dat maakt investeren op deze manier veel leuker.”

Lees ook: Dragons’ Den: dit zijn de succesvolle pitches van het afgelopen seizoen

https://www.deondernemer.nl/innovatie/groei/dragons-den-pieter-schoen-shoe-investments-investeren-failliet-gaan~4191591