Dat het kabinet niets ziet in het oprichten van een mkb-bank om daarmee de kredietverlening aan ondernemers te
verbeteren, is voor MKB-Nederland onbegrijpelijk. Volgens voorzitter Jacco Vonhof is marktverstoring een onterechte vrees. ,,Dit betreft nu juist een deel van de markt waar de banken zelf niet happig op zijn.” Hij pleit om RegioBank, onderdeel van staatsbank Volksbank, te richten op het midden- en kleinbedrijf.

Voorzitter Jacco Vonhof van MKB-Nederland wil een bank gericht op het mkb.

Volgens de ondernemersorganisatie, die al langer pleit voor een mkb-bank, kunnen ondernemers met een relatief kleine kredietvraag niet of nauwelijks nog bij banken terecht. Ook voor de coronacrisis al niet. Zoals Vonhof het al eerder zei: ,,De banken zijn volgedrukt met regels en de vele verplichte checks die zijn ingebouwd. Dat maakt de kosten voor verstrekking van kleine kredieten relatief duur, waardoor ondernemers in het mkb moeilijk aan financiering kunnen komen.”
Lees ook: KKC-garantiestelling: Kamerlid Amhaouch (CDA) pleit voor slagvaardige mkb-bank
Demissionair staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken laat in een Kamerbrief weten dat er genoeg andere initiatieven zijn om de kredietverlening aan het mkb te verbeteren. Daarbij zou een nieuwe mkb-bank marktverstorend kunnen werken. Een ‘zwaar middel’, zo schrijft ze in haar brief na onderzoek. Keijzer reageert met haar brief op de unaniem door de Tweede Kamer aangenomen motie van CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch en anderen, die onder meer oproept de mogelijkheden voor een mkb-bank te onderzoeken.

‘RegioBank kan dé mkb-bank worden’

MKB-Nederland kwam ruim drie jaar geleden al met het idee dat de Volksbank, in handen is van de Staat, zich met name op het mkb zou moeten richten. ,,De overheid moet de Volksbank niet verkopen, maar juist versterken door meer kapitaal beschikbaar te stellen en zich te richten op financiering van het mkb”, zegt Vonhof namens MKB-Nederland. “Dat zou goed kunnen onder het label van de lokaal gewortelde RegioBanken, die onder de Volksbank vallen. De bank zou op die manier haar maatschappelijke functie versterken.”

“De overheid moet de Volksbank niet verkopen, maar juist versterken en richten op financiering van het mkb”

Jacco Vonhof, voorzitter MKB-Nederland

Een ‘nieuwe’ bank zou volgens de organisatie ook goed zijn voor de diversiteit van het bankenlandschap, dat nu wordt gedomineerd door een aantal grote spelers. Vonhof: ,,Zo’n bank zou ook nooit leiden tot marktverstoring, omdat dit nu juist een deel van de markt betreft waar de banken zelf niet happig op zijn. Ook de ervaring van Qredits, de partij die kleine kredieten nu het meest in behandeling neemt, is dat er een echte bancaire functie specifiek voor het mkb moet komen.”

Ook ONL pleit al langer voor mkb-bank

Het idee om een speciale mkb-bank op te richten, leeft niet alleen bij MKB-Nederland. Het staat ook prominent in het verkiezingsmanifest van Ondernemend Nederland (ONL), bedoeld om het nieuwe kabinet en de nieuwe coalitie op het hart drukken om aan de slag te gaan voor ondernemers in Nederland. Volgens ONL-oprichter Hans Biesheuvel is de politieke focus op steunpakketten niet voldoende. ,,De weg uit de coronacrisis is kiezen voor ondernemerschap. Nederland wordt pas echt gezond als we het geld eerst weer gaan verdienen.” Een mkb-bank ziet hij daarbij als belangrijke ondersteuning voor ondernemers zodra de crisis op zijn einde loopt. In de politieke talkshow De Ondernemer Kiest kreeg hij tijdens de verkiezingscampagne veel bijval van politieke partijen.

https://www.deondernemer.nl/actueel/banken/mkb-nederland-onbegrijpelijk-kabinet-mkb-bank-volksbank~2961865

zie ook: https://cmweb.nl/2021/04/ministerie-geen-mkb-bank-voor-financiering-kleine-ondernemers/

Beluister ook BNR: https://www.bnr.nl/nieuws/economie/10438806/hogere-kredietvergoeding-banken-kan-mkb-helpen