In andere landen is meer steun voor wankele bedrijven dan bij ons.

Stijgen de faillissementen wereldwijd dit jaar met +10% en volgend jaar met +14%, in Nederland is de toename fors sterker: +24% dit jaar en +39% volgend jaar. Daarmee is Nederland het slechtst scorende land in de eurozone. Dat blijkt uit het Global Insolvency Report Allianz Trade, de grootste kredietverzekeraar ter wereld.

Dankzij de helpende hand van de overheden noteerden de faillissementen vorig jaar wereldwijd nog een laagterecord. Nu stijgen de faillissementen weliswaar, maar in veel landen is de toename beperkt dankzij nieuwe, gerichte steunmaatregelen van de overheid. Dat geldt vooral voor Europa. De normalisering van het aantal faillissementen wordt hierdoor vertraagd.

Johan Geeroms, Director Risk Underwriting Benelux van Allianz Trade noemt de toename logisch. “Het internationale bedrijfsleven kampt met zoveel negatieve factoren. Bijna teveel om op te noemen: aanhoudende logistieke problemen, tekorten aan basismaterialen en grondstoffen, stijgende inkoopprijzen, oplopende energieprijzen, personeelstekorten en oplopende financieringskosten. Zonder overheidssteun gaan zwakke broeders het niet redden.”

Volgens Geeroms komt ook wanbetaling in toenemende mate om de hoek kijken. “Bedrijven die niet gezond zijn en nu hun eigen broek moeten op zien te houden, komen er niet uit. De laatste wanhoopspoging is dan je rekeningen niet meer betaalt. De sanering begint los te komen. Overheden proberen het te temperen maar op de lange duur is dat niet houdbaar en niet gezond. Teveel ongezonde bedrijven worden in leven gehouden.”

(ANP)