De STAP-subsidie benadeelt zzp’ers en kleine ondernemers en werkt concurrentievervalsing in de hand met faillissementen tot gevolg.

Door het selectief verdelen van miljarden steun werkt de regering concurrentievervalsing in de hand. Met als gevolg het faillissement van honderdduizenden zelfstandige ondernemers.

Sinds het begin van de coronacrisis kiezen de regering en de Tweede Kamer ervoor om selectief grote bedragen aan financiële steun aan bepaalde groepen ondernemingen te verstrekken en aan anderen niet. Datzelfde zagen we opnieuw gebeuren tijdens Prinsjesdag. De algemene trend sinds het begin van de coronacrisis is dat er vooral veel overheidsgeld gaat naar grote bedrijven, naar grootgebruikers en naar grootvervuilers. Daarnaast wordt er echter niet of nauwelijks financiële steun verleend aan de 1,5 miljoen zzp’ers en de 500.000 andere MKB-bedrijven. Die hebben vaak minder medewerkers in dienst en/of zijn eenpitters.

Selectief toekennen van STAP
Het gevolg is duidelijk, zoals bijvoorbeeld Irene de Haan van de Volkskrant ‘ontdekte’. Zij richtte het vizier op de gevolgen van het selectief toekennen van STAP-subsidies voor opleidingen van vooral grote opleidingsinstituten en andere gecertificeerde oude normaal-opleidingen (zie hier het artikel STAP-subsidieregeling blijkt funest voor kleine opleiders).
Dat zit zo: de grote opleidingsinstituten hebben samen met oude normaal-certificeringsbureaus en DUO in Groningen bepaald voor welke opleidingen je als cursist die 1000 euro subsidie kunt gebruiken. Het resultaat daarvan is: vooral voor oude normaalopleidingen van de grote opleidingsinstituten. Opleidingen die vaak trouwens a) heel duur zijn en b) vaak niet meer relevant zijn in crisistijd omdat er bijvoorbeeld al veel mensen met zo’n diploma of certificaat zijn. En je kunt deze 1000 euro zelfs krijgen voor gecertificeerde ‘leuke dingen’-cursussen.

De opleidingen van kleine opleidingsinstituten en zelfstandige opleiders duren vaak veel korter dan die van de grote gevestigde opleiders, en zijn ook nog eens goedkoper. Bovendien leveren ze vaak maatwerk op basis van losse klussen. Maar als je die als cursist wilt volgen, kun je geen 1000 euro STAP-subsidie krijgen omdat de opleiding ‘niet gecertificeerd is’. Nou ben ik bijvoorbeeld gecertificeerd docent CRKBO en heb ik mijn eerstegraadslesbevoegdheid Geschiedenis en economie. Maar dat telt niet volgens de experts. Dat vind ik niet erg, want ik leer (aankomende) ondernemers liever iets waar ze wel snel wat aan hebben in deze crisis. Maar dit terzijde.

Concurrentievervalsing en faillissementen
Het resultaat van deze overheidssteun is dat veel kleinere opleiders, docenten, trainers en coaches klanten mislopen en dus inkomsten verliezen. Waardoor ze nog meer in financiële problemen komen. Nu kregen veel zelfstandige ondernemers in onder andere die takken van sport al vaak niet of nauwelijks financiële steun in de vorm van Tozo-1 of 2 (ik heb zelf bijvoorbeeld 400 euro aan steun gekregen…) en nu sponsoren de regering en de Tweede Kamer ook nog eens hun grote concurrenten… uit de algemene middelen. Mede op advies van de oude normaal-topeconomen.
Dit is jammer genoeg slechts één voorbeeld uit vele, dat laat zien hoe overheidsingrijpen in crisistijd leidt tot concurrentievervalsing en faillissementen van middelgrote en kleine zelfstandige ondernemingen in het MKB.

Door Tony de Bree. Hij is auteur van ‘Groeien zonder te groeien. Succesvol ondernemen in de betekeniseconomie‘, ‘Overlevingsstrategie voor startups‘ en ‘De scale-up blueprint’. Sinds 1997 spot hij succesvol bedrijven als Amazon, Bol, ASML, IKEA en PayPal. Hij is ICT-lid in RvC’s en werkte bij ABN AMRO, als Dragon bij corporate venturing en als global splitsingsmanager KYC.

https://financieel-management.nl/artikelen/faillissementen-mkb-door-selectieve-overheidssteun/