Van het Bestuur:

De maand februari laat de eerste tekenen zien dat de lock-downmaatregelen nu hard toeslaan in de retail. Brancheorganisatie INretail houdt komende periode rekening met een snelle stijging van het aantal faillissementen in de detailhandel. Dat kan een halt worden toegeroepen door op 3 maart winkels weer te openen, maar of deze- if any- op tijd komt? In heel Europa gaan de winkels weer open, maar in Nederland niet. Ook de VKN merkt een grote stijging van kredietaanvragen in deze – in de kern gezonde- sector. Kredietaanvragen die we allemaal zouden kunnen honoreren indien we met elkaar de regering kunnen overtuigen dat openstelling nu echt noodzakelijk is en we met elkaar aan een overbrugging kunnen denken tot de uiteindelijk spoedige openstelling. Dat “het perspectief ontbreekt” is een teveel gehoorde opmerking en voor de retail zijn het barre tijden. Ook Gemeenten maken zich zorgen en zien dat het winkelstraatbeeld al laat zien dat sluitingen het gevolg zijn.

Vanuit de VKN doen we dan ook een oproep aan alle retailers om via de KKC- en BMKB – regelingen een krediet bij ons aan te vragen waarbij de staat grotendeels garant staat. Van deze regelingen wordt tot op heden te weinig gebruik gemaakt! Voor ons zijn winkels niet besmet!

Het CBS meldde onlangs dat in januari in de sector handel de meeste ondernemingen omvielen. “En eenmanszaken worden niet meegeteld, maar ook die juridische vorm komt in de winkelsector voor. De non-food retail heeft tot aan de lockdown bewezen dat veilig kopen in winkels kan en alleen zo zijn gezonde omzetten mogelijk en wordt een kaalslag in de winkelstraten voorkomen,” stelt INretail.

Reddingsboei
Onderzoek waaraan 1200 ondernemers met winkels meededen toont dat 72% extreem bezorgd is over de toekomst. Het geld raakt op, de kosten lopen door en overheidsvergoedingen compenseren dat onvoldoende of ondernemers komen er niet voor in aanmerking. “Het kabinet moet winkels de enige reddingsboei toewerpen die echt werkt en dat is heropening op 3 maart. Winkels verdwijnen nu al, maar dat valt pas op als het te laat is,” aldus INretail. “Met het protocol veilig winkelen is bovendien al maanden bewijs geleverd dat we kopen veilig kunnen organiseren. Om te overleven door omzet te realiseren, is verruiming voor winkels nodig.”

Omzet januari
Door de lockdown die het kabinet afkondigde, kreeg 87% van de sport- en 77% van de modewinkels in januari een omzetdaling van 60% tot 100% voor de kiezen. Tuincentra zagen hun omzet zelfs met 88% kelderen. Er werd zwaar toegelegd op de bedrijfsvoering via onder meer eigen spaargeld (55%), leningen bij familie of vrienden (22%) en het regelen van betalingsuitstel bij leveranciers. Het was opnieuw een maand waarin niets werd verdiend.

Goed advies
De start van click & collect betekende groen licht voor een afhaalloket buiten de winkel, maar ondernemers willen klanten ìn hun winkels ontvangen en adviseren bij de aankoop. Een bruidsjurk moet op maat gemaakt worden, groeiende kindervoeten verdienen deskundige aandacht en consumenten willen proef zitten op banken en stoelen, voordat ze tot koop overgaan

Opmerking Bestuur: 

Het besluit om niet-essentiële winkels half december te sluiten is een verzwarende maatregel bovenop het risiconiveau “zeer ernstig” van de eigen routekaart van het kabinet. In geen enkel risiconiveau op die routekaart staat namelijk dat winkels gesloten zijn. Deze extra verzwarende maatregel is genomen omdat het kabinet op basis van het toenmalige RIVM advies zich zorgen maakte over de mogelijke drukte richting de feestdagen. Zo staat het letterlijk in het RIVM advies. Inmiddels liggen de feestdagen ruim 2 maanden achter ons en had deze verzwarende maatregel er allang weer af gemoeten. Er is ook altijd door het kabinet aangegeven dat als eerste de verzwarende maatregelen worden opgeheven. Bovendien zitten we op basis van het aantal besmettingen per 100.000 inwoners op 150 en daarmee op niveau “ernstig” en ook al niet meer op “zeer ernstig”.

Bron: INretail