Profile photo of Leontine Treur

Kennismail – Economie

4 May 2021, RaboResearch

Column Leontine Treur

Hersteltijd nodig voor corona-nasleep

Het einde van de coronacrisis lijkt in zicht. Maar veel ondernemers hebben nog langdurig te maken met een financiële nasleep, omdat hun schulden zijn toegenomen. Bedrijven met een toekomstbestendig bedrijfsmodel kunnen de schade uiteindelijk wel weer inhalen, mits zij voldoende tijd krijgen.

Lees Hersteltijd nodig voor corona-nasleep

Nederland

Spaargeld nam bij 35 procent van de Nederlanders toe in coronajaar

Gemiddeld hebben Nederlanders in de twaalf maanden na de eerste lockdown in maart 2020 veel meer gespaard dan in andere jaren. Uit dit onderzoek blijkt dat de hausse aan besparingen in Nederland bij een relatief beperkte groep terecht is gekomen. Hogere inkomens zagen hun spaargeld vaker toenemen. Bovendien is het aandeel Nederlanders dat niet of nauwelijks een buffer heeft net zo groot als vorig jaar zomer.

Lees Spaargeld nam bij 35 procent van de Nederlanders toe in coronajaar

Lees de achtergronden in Meer gespaard sinds coronacrisis, maar aandeel Nederlanders zonder buffer niet kleiner

Gaan we al dat spaargeld straks weer laten rollen?

Voor de economie gloort er eindelijk hoop. Komt er een stevig herstel van de economie? Den Haag en al die andere Europese regeringszetels moeten ervoor zorgen dat de consumptie snel en volledig kan herstellen zodat de economie niet alsnog knock-out gaat in de volgende ronde. Het activeren van het stuwmeer aan spaargeld kan daarbij een belangrijke rol spelen.

Lees Gaan we al dat spaargeld straks weer laten rollen?

Nederland: voorzichtig op weg naar herstel

In dit conjunctuurbeeld geven we duiding aan de recent uitgekomen cijfers van de Nederlandse economie. We zien dat de economie langzaam opkrabbelt uit de coronacrisis.

Lees Nederland: voorzichtig op weg naar herstel

Covid-19 economisch dashboard: hoe staat Nederland ervoor?

In deze publicatie presenteren wij periodiek een reeks grafieken die samen een zo actueel mogelijk beeld geven van de Nederlandse economie in de context van de coronacrisis. Wij kijken bijvoorbeeld naar cijfers over mobiliteit, vertrouwen bij producenten en consumenten, werkgelegenheid, huizenprijzen en handel.

Lees de achtergronden in Economisch Dashboard Nederland en in het uitgebreide pdf-bestand 

Makkelijk beleid drijft de huizenprijzen nog verder op

Het aandeel jonge Nederlanders met een koophuis neemt rap af, en in de vrije huursector zijn zij vaak een ongezond groot deel van hun inkomen kwijt aan huur. Nu hun problemen op de huizenmarkt hoog op de politieke agenda staan, dreigt een komend kabinet opnieuw maatregelen te nemen die op termijn juist tot nog hogere huizenprijzen leiden.

Lees Makkelijk beleid drijft de huizenprijzen nog verder op

Wij thuiswerkers hebben meer grote huizen nodig in de Randstad

Sinds de coronapandemie zijn huizenzoekers vaker op zoek naar een woonhuis met een extra kamer. Die herwaardering voor een ruimer huis is blijvend. Want thuiswerken is niet langer een incidenteel dagje hier of daar, maar een blijvertje.

Lees Wij thuiswerkers hebben meer grote huizen nodig in de Randstad

Laat bedrijven na corona niet de dupe worden van de politieke crisis in Den Haag

Stevig herstelbeleid moet helaas wachten op een nieuw kabinet. Laat dan straks na het opheffen van de corona-maatregelen het steunbeleid nog een tijd langer zijn werk doen en voorkom zo onnodige faillissementen.

Lees Laat bedrijven na corona niet de dupe worden van de politieke crisis in Den Haag

Internationale thema’s

Eurozone: een tweede recessie, maar er gloort hoop

In het eerste kwartaal van 2021 kromp de economie van de eurozone met 0,6%. Duitsland presteerde van de grote lidstaten het slechtst (-1,7%). We verwachten dat het herstel dit kwartaal weer aantrekt en dat het EU-herstelfonds de groei in 2021 en 2022 opstuwt met 0,5%.

Lees het Engelstalige Eurozone: a second recession, but with a silver lining

Hoe voorkomen we te krap begrotingsbeleid in Europa?

De door de ECB opgekochte staatsschuld is irrelevant geworden. Pas daarom de Europese begrotingsnormen aan en voorkom dat het toekomstige beleid te krap wordt.

Lees het Engelstalige How to prevent a too restrictive fiscal policy in Europe?

Herstel van de Spaanse economie trekt geleidelijk aan na een zwakke jaarstart

Na een krimp in het eerste kwartaal, voorzien we redelijke groei in het tweede kwartaal en een krachtig herstel vanaf de zomer. Het zal tot midden 2023 duren voordat het Spaanse bbp weer terug is op pre-COVID-niveau.

Lees het Engelstalige Spain’s economic recovery gradually gains ground after a weak start to the year

Schotland: een stem voor onafhankelijkheid?

De Schotse regionale verkiezingen hebben mogelijk grote gevolgen voor de toekomst van het Verenigd Koninkrijk. De Scottish National Party zal een overwinning beschouwen als een mandaat voor onafhankelijkheid. De economische argumenten voor onafhankelijkheid zijn zwak, maar de Conservatieven kunnen na Brexit dit niet meer geloofwaardig beargumenteren.

Lees het Engelstalige Scotland: A proxy vote for independence?

Economische groeivooruitzichten China

De bbp-groei van China is in het eerste kwartaal van 2021 gestegen naar 18,3% jaar-op-jaar, met name door de lage basis van het eerste kwartaal van 2020. Wij denken dat het hersteltempo zal afnemen naarmate de initiële stijging van vraag zal uitdoven en er minder overheidssteun is.

Lees het Engelstalige China GDP growth outlook: Still recovering, but losing steam

Waarom het Chinees vijfjarenplan op een Rubiks kubus lijkt

Het nieuwe Chinese vijfjarenplan heeft veel weg van een Rubiks kubus, waarbij een draai van het ene economisch vlak naar de ene kant leidt tot een ongewenste draai ergens anders. China zal dan ook afwegingen moeten maken tussen haar doelstellingen.

Lees Waarom het Chinees vijfjarenplan op een Rubiks kubus lijkt

China: de bredere implicaties van Huarong’s problemen

Een van China’s grootse beheerders van slechte leningen, Huarong, is recent onder druk komen te staan nadat het de publicatie van haar jaarverslag uitstelde in begin april dit jaar. Huarong’s financiële problemen hebben bredere implicaties voor China.

Lees het Engelstalige China: The wider implications of Huarong’s woes

Australië uit isolatie door reisbubbel

De reisbubbel tussen Nieuw-Zeeland en Australië heeft meer symbolische dan economische waarde. Met het overtuigen van binnenlandse toeristen om hun geld binnen de eigen grenzen uit te geven, zou Australië aantoonbaar meer profiteren dan Nieuw-Zeeland.

Lees het Engelstalige Travel bubble brings Australia out of isolation

Covid-19 Economisch Dashboard – internationaal

Er zit vertraging tussen de gevolgen van de coronacrisis voor de economie en de publicatie van economische data. Daarom werpen we een blik op economische indicatoren die eerder beschikbaar komen. Data over files, internationale vluchten en restaurantboekingen zijn tijdiger beschikbaar en kunnen ons eerder inzicht geven in de economische effecten van de coronacrisis.

Lees het Engelstalige Covid-19 Economisch Dashboard – internationaal

RaboResearch Economiepodcasts

Inflatie blijft op korte termijn beperkt
De inflatie in de eurozone bereikte begin dit jaar het hoogste niveau sinds de pandemie. Tijdens de pandemie was zelfs een tijdje sprake van deflatie. Maar de inflatie in ons land en de rest van de eurozone is momenteel nog steeds gematigd. In deze podcast vertelt Elwin de Groot over de inflatieontwikkelingen voor dit en volgend jaar.

Wat betekent de EU-China investeringsdeal voor Europa en Nederland?
Het investeringsverdrag tussen de EU en China zou op papier meer toegang voor EU-bedrijven moeten bieden tot China en een gelijker speelveld creëren. In de praktijk bestaat volgens Maartje Wijffelaars en Raphie Hayat het risico dat het een mislukking wordt voor de EU. En Lize Nauta legt uit wat het verdrag voor Nederland kan betekenen.

De podcasts zijn ook te beluisteren via onder meer iTunes en Spotify.

Rabo-economen in de media

Gaan we al dat spaargeld straks weer laten rollen?, column RTL Nieuws van Elwin de Groot – 28 april 2021

Wij thuiswerkers hebben meer grote huizen nodig in de Randstad, column RTL Nieuws van Carola de Groot – 21 april 2021

De kans is groot dat China niet al zijn doelen tegelijk kan behalen en afwegingen moet maken, artikel Nederlands Dagblad van Raphie Hayat – 20 april 2021

Hersteltijd nodig voor corona-nasleep, artikel Reformatorisch Dagblad van Leontine Treur – 17 april 2021

Laat bedrijven na corona niet de dupe worden van de politieke crisis in Den Haag, column RTL Nieuws van Ester Barendregt – 14 april 2021

Makkelijk beleid drijft de huizenprijzen nog verder op, artikel het Parool van Nic Vrieselaar – 12 april 2021

Aanvullende informatie

Je vindt onze kennis op www.rabobank.nl/kennis. Hier publiceren we opiniestukken, updates en korte artikelen met de belangrijkste uitkomsten van onze studies. Voor een overzicht van ons volledige aanbod kun je terecht op www.rabobank.com/economie en Engelstalig op www.rabobank.com/economics.

Volg RaboResearch op Twitter: www.twitter.com/RaboEconomie en www.twitter.com/RaboEconomics.

Continu op de hoogte blijven van de nieuwste publicaties? Maak dan vooral gebruik van de RSS-feeds van onze site. Lees meer op de Veelgestelde vragen-pagina.

Colofon

De Kennismail is een uitgave van RaboResearch en is bestemd voor Rabobank-collega’s, klanten en geïnteresseerden.

Je hebt in het verleden aangegeven dat je deze nieuwsbrief wilt ontvangen. Is dit niet meer het geval, dan kun je je afmelden via de knop helemaal onderaan deze mail genaamd ‘Afmelden’.

Vragen en suggesties: Christel Frentz

https://communicatieshop.rabobank.nl/publicdata/Mail/c2a7c248-5a9c-4b6d-97bd-83958b04cd99/viewonline.html