Hoe kun je coronastress verminderen?

 30 juli 2021

Ondernemen in coronatijd is niet bepaald makkelijk geweest. Ondernemers in bepaalde sectoren hebben het flink voor hun kiezen gekregen. Velen ervaren als gevolg hiervan stressklachten. Hoe zit dat? En wat kun je doen tegen coronastress?

Vragen over financiën? Stel ze aan onze adviseurs!

Coronastress

De (financiële) onzekerheid van het afgelopen jaar is veel ondernemers niet in de koude kleren gaan zitten en heeft vaak geresulteerd in coronastress. Sommige ondernemers hebben moeten meemaken dat hun bedrijf, hun levenswerk, in zwaar weer terechtkwam. Gelukkig waren er verschillende steunpakketten, zoals de NOW en Tozo. Maar onzekerheid in periodes van lockdown, teleurstellingen doordat evenementen afgelast worden, klanten die wegblijven – het zijn dingen die er op zijn zachtst gezegd flink inhakken.

Psychische problemen

Psychische hulpverleners zien een toename in het aantal ondernemers met stress en burn-outklachten. Volgens onderzoek van het Nationaal Centrum Preventie Stress & Burn-out dreigt voor 66 procent van de mkb’ers een burn-out. Ook is er meer uitval als gevolg van stress en mentale klachten. Ondernemers die corona hebben gehad, hebben naderhand vaak niet alleen last van longproblemen, maar ook van concentratieproblemen. Hierdoor is het aansturen van een bedrijf een grotere uitdaging dan eerder. Neuropsychologen geven aan dat COVID een tijdlang invloed kan hebben op iemands denkprestaties.

Zwaar getroffen sectoren

Onder andere de de reis- en evenementenbranche en de horeca zijn hard getroffen door de pandemie. Deze sectoren hebben het afgelopen jaar de maatregelen steeds versoepeld en vervolgens aangescherpt zien worden. Hierdoor hebben ondernemers in deze sectoren bijna geen omzet kunnen maken en hooguit hun onkosten kunnen dekken om faillissement te voorkomen. Onzekerheid over de toekomst kan dan negatieve stress veroorzaken die je nét niet kunt gebruiken.

Negatieve stress

Stress is natuurlijk niet per definitie verkeerd. Goede stress kan je helpen op momenten dat het moet boven jezelf uit te stijgen, zodat je net even beter presteert. Maar negatieve stress is schadelijk. Stress wordt negatief wanneer het te lang aanhoudt. In dat geval heeft het invloed op je functioneren en kan het leiden tot burn-outklachten en mentale problemen.

Steunpakket mentale vitaliteit

De overheid erkent dat de crisis effect heeft op het sociale en mentale welzijn van mensen. Daarom heeft ze aangegeven extra te investeren in de mentale vitaliteit van werkend Nederland. Maar je kunt zelf natuurlijk ook het een en ander doen om coronastress te verminderen.

Coronastress verminderen

Wat kun je doen als je last hebt van coronastress of hoe voorkom je negatieve stress? Een paar tips.

  1. Leef gezond Een gezonde leefstijl is natuurlijk altijd aan te bevelen. Maar als je mentale druk en frustratie ervaart, is de kans groter dat je goede gewoontes inruilt voor slechte. Juist bij stress is het belangrijk om op te laden: door voldoende beweging,  genoeg rust en goede voeding. Hierdoor blijf je fysiek én mentaal gezonder.
  2. Hou het overzicht Als er veel op je afkomt, is het lastiger om het overzicht te bewaren. Als je het overzicht verliest, kun je mentaal in paniek raken. Zorg daarom voor voldoende orde: in je financiën en in je taken. Overzicht geeft rust.
  3. Wees realistisch Veel stress wordt veroorzaakt door het streven naar dingen die onhaalbaar zijn. Kijk naar wat er binnen de omstandigheden mogelijk is en focus je daarop. Dat helpt je om constructief te denken: denken in kansen in plaats van in onmogelijkheden.
  4. Ga terug naar de basis De pandemie is een tijd van verandering. Misschien is het nu een goed moment om eens kritisch naar je bedrijf te kijken, naar je kernwaarden en visie. Wat zijn jouw specialiteiten en wat zijn de behoeften van je klant? Veel bedrijven merken dat ze nu kansen kunnen benutten die ze eerder lieten liggen.
  5. Vraag om hulp Ondernemers zijn meestal personen die hun eigen boontjes willen doppen. Die onafhankelijk willen zijn van anderen. Toch kan het handig zijn om advies in te roepen. Dat kan heel simpel door met werknemers of collega-ondernemers te praten. Maar je kunt ook aankloppen bij een van onze MKB-adviseurs.

Zonder stress uit de crisis

Nu het einde van de coronacrisis in zicht lijkt, is het belangrijk om stressklachten onder controle te houden. Nu de economie weer aantrekt, is het zaak om klaar te zijn voor de nieuwe start. Zonder stress op weg naar een nieuwe tijd.

AUTEUR

Job Jansen

Als freelance tekstschrijver en SEO-adviseur heb ik bijna dagelijks contact met bedrijven. Over de jaren heen heb ik samengewerkt met talloze inspirerende ondernemers, waardoor ik veel affiniteit heb gekregen met mkb’ers. Vanuit die ervaring probeer ik als redacteur bij MKB Servicedesk elke keer artikelen te schrijven waar ondernemers echt iets aan hebben.