View this email in your browser
Header Sustainable Finance Lab
NIEUWSBRIEF OKTOBER 2021
Wooncrisis en baksteenmythe
Bouwen, bouwen, bouwen. SFL-lid en professor Dirk Bezemer noemt het de baksteenmythe: deze crisis los je niet op met méér stenen. Dat de huizenprijzen torenhoog zijn, heeft meer te maken met een overvloed aan goedkoop geld in de markt. Dat schreven SFL-covoorzitter Peter Blom en SFL-directeur Rens van Tilburg in de Volkskrant. Ook het reguleren van de financiering en de huurmarkt zijn nodig.

Eerder sprak SFL-lid en professor Dirk Schoenmaker hierover met het FD: “de huizenmarkt staat in brand en we blussen met olie”. Hij stelt voor dat alle geldkraantjes dicht moeten, onder andere door de ‘jubelton’ af te schaffen en de overdrachtsbelasting weer voor iedereen te laten gelden. In ESB schrijven Dirk Bezemer en Dirk Schoenmaker dat strengere hypotheekeisen de huizenprijzen zullen remmen. Zij stellen voor dat ook de loan-to-value-rate naar beneden moet en de hypotheekrente-aftrek moet worden afgeschaft.

De vrekkige vier en het Europees begrotingsdebat
Hoewel de Europese begrotingsregels nu nog on hold staan, barst dit najaar het debat los: moet de EU verder bezuinigen of investeren om duurzaam uit de coronacrisis te komen? Sustainable Finance Lab is onderdeel van het consortium Fiscal Matters. Van 27-30 september werd een week van debat georganiseerd. Op 27 september spraken Marieke Blom (ING), Roel Beetsma (UvA), Jasper Lukkezen (ESB) en SFL-lid en professor Harald Benink onder leiding van SFL-medewerker Sara Murawski bij over het belang van de begrotingsregels voor Nederland rol van de vrekkige vier landen.

Sara modereerde op 30 september ook het debat met afgevaardigden uit de vier ‘vrekkige’ landen. Alfred Katterl (Oostenrijk), Monika Arvidsson (Zweden) , Harald Benink en Lisbeth Bech-Nielsen (Denemarken) spraken over de vraag of de EU moet bezuinigen of verruimen. Sara was samen met Mark Sanders op 26 mei te gast bij European Citizens Bank over de rol van de ECB na de coronacrisis. In een opinieartikel voor het FD stelt Rens dat de EU-landen meer begrotingsruimte nodig hebben. In een analyse van de door prof. Benink voorgezeten European Shadow Regulatory Committee kunt u lezen hoe fragiel de toestand van de van de eurozone is, in het bijzonder die van Italië.

Groen monetair beleid
De discussie over monetair beleid en duurzaamheid is nog altijd levendig. Het recent aangetreden SFL-lid professor Seraina Grünewald schreef een artikel met Rens over de rol van de ECB op het gebied van klimaat. Zij stellen dat de ECB niet alleen een sterk mandaat, maar zelfs een verplichting heeft om de energietransitie te ondersteunen. Eerder publiceerde Rens hierover samen met SFL-medewerker Aleksandar Simic al het rapport Legally green. Rens schreef hierover ook het stuk Neglecting climate change endangers ECB independence.
Klimaat
De formatie is in volle gang. Duidelijk is dat het klimaatbeleid aanzienlijk versterkt moet worden. Kaag haalde uit naar Hoekstra en Rutte en zei dat “haalbaar en betaalbaar het nieuwe argument is om niets te doen”. Rens klom in de pen en zette in de NRC uiteen dat de betaalbaarheid van de transitie juist heel belangrijk is om draagvlak te creëren. De energietransitie zal geld kosten en grote gevolgen hebben. Reden te meer om te zorgen dat ook mensen met een lager inkomen mee kunnen doen.

In juni bracht een brede coalitie van werkgevers- en werknemersorganisaties en groene- en jongerenclubs de Eerlijke Klimaatagenda uit. Daarin werd een pakket maatregelen voorgesteld van klimaatoplossingen gericht op mensen met een lager inkomen. Het pakket richt zich op omscholing, woningisolatie, duurzame mobiliteit en vergroening. In de Volkskrant bekritiseerden SFL-leden professor Ewald Engelen en professor Esther-Mirjam Sent de subsidie-aanpak in de begroting voor 2022. Volgens Ewald profiteren hiervan vooral degenen die zelf flink wat geld kunnen meebrengen. Duurzaamheid dreigt zo een ‘elitespeeltje’ te worden. Esther-Mirjam pleitte voor verkooprechten en heffingen in plaats van subsidies: “Om verduurzaming gelijk te verdelen, kun je beter werken met heffingen. Waar subsidies denivelleren, kunnen heffingen nivelleren.”

Ander nieuws
Op 25 oktober houdt prof. en SFL-lid Mark Sanders zijn inaugurele rede.

Op 7 september was SFL-lid prof. Dirk Bezemer aanwezig bij de jaarlijkse D66-Marchantlezing (vanaf 1:32:00), waar Mariana Mazzucato dit jaar keynote-spreker was.

Om de klimaatdoelen te bereiken heeft de Europese Commissie verschillende beleidsvoorstellen gepresenteerd in het ‘Fit for 55’-pakket onder de EU Green Deal. In een analyse van DNB, waar SFL-medewerker Moutaz Altaghlibi co-auteur van is, wordt gekeken naar de impact van een CO2-beprijzing.

Afgelopen zomer is de nieuwe publicatie Beleggen voor een betere wereld, van Marcel Jeucken, uitgekomen voor het SPIL Platform.

SFL-lid prof. Harald Benink was 23 september te zien bij Nieuwsuur tijdens het item over de Chinese vastgoedgigant die in de problemen is geraakt.

CEPR is een Research and Policy Network (RPN) op duurzaamheid gestart. SFL-lid prof. Dirk Schoenmaker zal dit netwerk voorzitten.

https://mailings.uu.nl/i/uRGhIUPtXAiZ2rU_ifN2uSs1P0G-TTvnYt3521LnfcmM72bdegFLyQ