Het vergt het nodige lef om in deze tijd een nieuwe horecazaak te willen starten. Volgens horecamakelaar Henk Sluiter zit de bancaire financiering nog steeds op slot, al helpt de lage rentestand voor het aantrekken van alternatieve financiers.

 

Henk Sluiter

De banken zitten volgens Henk Sluiter, directeur bij Adhoc horecamakelaars volledig op slot. ‘Dat is eigenlijk al zo sinds de eerste lockdown en dat is bij de tweede lockdown alleen maar erger geworden.’ Daarbij maakt het volgens Sluiter vanuit het perspectief van de eindgebruiker niet uit of het om financiering van de zaak (inventaris, goodwill) of van het pand gaat. ‘Zeker als je een pand huurt dat casco wordt opgeleverd heb je financiering nodig. Bij een zaak van rond de 500 m2 ga je dan alles bij elkaar al snel richting de 1 miljoen euro.’

Sluiter vervolgt: ‘Heb je het over een restaurantketen die in eigen beheer wil uitbreiden met meerdere vestigingen dan heb je het over bedragen die twee of drie keer zo hoog zijn. Dat legt een enorm beslag op de liquiditeit als je dat zelf moet financieren. Het uitblijven van bancaire financiering zet een rem op de expansie.’

Internationale ketens

Het zijn volgens de horecamakelaar hoofdzakelijk de zelfstandige horecabedrijven, waaronder restaurants en lunchrooms, die moeite hebben om financiering te vinden. Ook bij franchiseketens, waarbij van de franchisenemer naast een eigen inbreng van 1, 1,5 of 2 ton ook een financiering voor de afbouw/inrichting/opstart wordt verlangd, bestaan dezelfde problemen. Grote internationale ketens als McDonalds en Collins Foods (o.m. KFC) zijn vermogend genoeg om indien nodig zelf te kunnen investeren. Die hebben minder last.’

Bij fysieke restaurants zit een flink deel van de marge natuurlijk in de wijn

Qua segmenten zijn het vooral fastfood en toprestaurants die minder te lijden hebben van de coronacrisis. ‘Bij fastfood ligt dat voor de hand omdat die van oudsher voor een belangrijk deel op afhaal zijn gericht. Toprestaurant die nu menu’s voor 50, 60, 70 euro bezorgen, kunnen nog een flink deel van de omzet goed maken. Ze kunnen misschien wel meer menu’s verkopen dan dat ze aan zitplaatsen hebben, al zit bij fysieke restaurants een flink deel van de marge natuurlijk in de wijn.’

Dark kitchens

Ook ziet Sluiter meer aanvragen voor zogeheten dark kitchens: horecaondernemers die als antwoord op de gedwongen sluiting van hun zaak hun toevlucht zoeken tot een bedrijfsruimte op een bedrijventerrein om van daaruit voor de eigen ‘thuismarkt’ (en soms ook die van andere bedrijven) te koken. ‘Een dergelijke ruimte kun je misschien voor een derde van de huur krijgen in vergelijking met een horecapand op een goede locatie. Ik zie de interesse in dit concept nog steeds toenemen al is het voor een makelaar geen appeltje-eitje. Vaak gaat het om objecten die ook niet direct beschikbaar zijn en bovendien moet je bedrijfsruimte HACCP-proof zijn, wil je er een keuken in kunnen beginnen.’

Weinig aanbod

De grootste verliezers in het horecalandschap lijken in de natte horeca te zitten. ‘De cafés zijn, met een korte tussenpoos, al bijna een jaar dicht. In de uitgaanswereld zit iedereen op zijn handen. Het kan niet uitblijven dat er uiteindelijk heel veel zaken op de markt komen. Mensen zeiden bij de eerste lockdown al tegen me dat ik het heel druk zou krijgen. Maar dat gebeurt nu nog niet omdat zaken door de overheidssteun en afspraken met de verhuurder en/of leveranciers overeind blijven. Het is niet voor niets dat er vorig jaar historisch weinig faillissementen waren.’

‘Het aanbod aan horecazaken is op dit moment niet heel groot. Tegelijkertijd zijn er nog altijd mensen die op dit moment een horecazaak willen beginnen. Bijvoorbeeld omdat ze het plan hebben om iets te bieden wat er nog niet is, of omdat ze denken dat het ergste van de horecacrisis achter de rug is. Dan is dit natuurlijk het ideale moment; je hebt geen schuldenlast opgebouwd in de coronacrisis en er valt beter te onderhandelen met verhuurders of verkopers.’

Cashflow weer op gang

Banken zijn volgens Sluiter niet blind voor daadwerkelijke kansen. ‘Maar financiering van horecabedrijven is echt een serieuze tak van sport. Het is heel conjunctuurgevoelig en in een pandemie als deze wordt horeca extra hard geraakt. Het is zaak dat de cashflow bij horecabedrijven als eerste weer op gang komt voordat banken hun loket weer gaan openstellen.’

Echte uitgaanshoreca

De horecamakelaar denkt dat herstel van de omzet heel snel kan gaan. Hij verwijst daarbij naar de openstelling van de horeca in de zomermaanden van het eerste coronajaar. ‘Dat zijn echt hele goede maanden geweest voor veel bedrijven.’ Minder positief is hij over de echte uitgaanshoreca, discotheken, (feest)cafés en nachtclubs. ‘Dat blijft toch wel een dingetje. De ervaring leert dat je bij een restaurant redelijk makkelijk kunt registreren wie er binnen komt. Voor een avondje stappen zijn mensen veel minder bereid om daaraan mee te werken. Bovendien staat de anderhalve meter haaks op het gegeven dat mensen in een feestcafé juist dicht bij elkaar willen zijn.’

Rol brouwerijen

Anders dan vroeger zitten de grote brouwerijen veel minder in de positie om zelf horecabedrijven te financieren. ‘De grote brouwers hebben nauwelijks nog eigen horecapanden. Desalniettemin hebben ze als hoofdhuurder ook hun steentje bijgedragen door in samenspraak met eigenaar huurkorting te verlenen aan de uitbater. Maar als je daar dus het volledig wegvallen van de bieromzet bij optelt, dan lijden de brouwers zelf momenteel ook behoorlijk wat pijn.’

Performance van horeca

Veel alternatieven voor bankfinanciering zijn er niet, ook omdat horecaondernemers nu al flinke leningen hebben lopen die na corona ooit een keer terugbetaald moeten worden. Sluiter: ‘Ik doe dit werk al 25 jaar en wat betreft de performance van horecazaken is er echt sprake van een golfbeweging waarbij banken vanzelfsprekend enthousiaster zijn als het goed gaat. Alleen is het net als bij verzekeringen. Je hebt geen plu nodig als de zon schijnt, maar wel als het regent, al begrijp ik best dat banken ook risicomijdend dienen te zijn.’

Beleggers hebben een beetje risico graag over voor een rente van 7 à 8 procent, waar sparen bij de bank nu alleen maar geld kost

Crowdfunding kan volgens hem met name voor nieuwe initiatieven een oplossing zijn. ‘Ik zie dat momenteel weer een vlucht nemen, net als bij de vorige crisis. Op professionele crowdfundingsites word je ook het hemd van het lijf gevraagd, maar de doorlooptijd is sneller dan bij een bank. Als investeerder kun je heel duidelijk kiezen wat voor ondernemer bij jou past. Ik heb al meegemaakt dat een kredietaanvraag van 2 ton op een crowdfundingplatform binnen 5 minuten volgeschreven was. Beleggers hebben een beetje risico graag over voor een rente van 7 à 8 procent, waar sparen bij de bank nu alleen maar geld kost.’

Informal investors

Sluiter acht crowdfunding het meest kansrijk voor projecten tot 2,5 à 3 ton. ‘Dan heb je het over mensen die soms maar 250 euro à 300 euro inleggen maar ook die op 1 project wel 10.000 euro inleggen. Gemiddeld bedraagt de inleg circa 5.000 euro. Bij bedragen ruim boven 2,5 à 3 ton is ook financiering via informal investors een mogelijke oplossing. Vaker gaat het dan om ondernemers die elkaar kennen en op basis daarvan grotere bedragen willen investeren, soms ook op basis van partnerships en tegenprestaties.’

Wat Sluiter betreft zijn alternatieve vormen van financiering voor horecabedrijven here to stay. ‘Vooralsnog zitten we nog midden in de lockdown. Voor het vertrouwen terugkeert, moet er eerst eens sprake zijn van een normaal kwartaal met een normale cashflow. En dan nog zijn we er niet want er zijn enorme schulden opgebouwd. Dat er zo weinig faillissementen zijn ondanks dat er geen omzet is, zegt ook wel iets: er is enorm veel vermogen in de sector verdampt.’

Horeca in Nederland:

Begin 2020, nog vóór de uitbraak van het coronavirus telde Nederland volgens Adhoc Horecamakelaars een recordaantal van 68.700 horecavestigingen. Daaronder vallen:
– Ongeveer 33.000 restaurants;
– Circa 10.500 hotels, vakantieparken en campings;
– Ruim 10.000 cafés.

https://www.vastgoedmarkt.nl/bijzonder-vastgoed/nieuws/2021/04/financiering-horeca-loket-banken-weer-open-als-cashflow-op-gang-komt-101162494