31-01-2018  Hoewel banken nog steeds de grootste kredietverstrekkers zijn voor bedrijven, winnen alternatieve financieringsvormen snel terrein. Dit zijn de belangrijkste trends en ontwikkelingen op de markt volgens Peter van Meersbergen.

Maar liefst 90 procent van de Nederlandse bedrijven wordt gefinancierd met bancaire kredieten, zegt Van Meersbergen die Managing Partner is bij Investormatch (De Breed & Partners). “Toch blijkt dat een kwart van de ondernemers geen krediet kan krijgen bij een bank. Deze ondernemers moeten op zoek naar alternatieven”, zegt hij. “De hoogte van bancaire kredieten neemt ook al vijf jaar op rij af. Enerzijds omdat het mkb minder geld nodig heeft, anderzijds omdat de banken strenger zijn geworden.“

Stapelen

Het mixen van verschillende vormen van financiering heet stapelfinancieren. Zo kan een transportbedrijf gefinancierd worden door een particuliere investeerder, een bankkrediet hebben, zijn vrachtwagen leasen en zijn debiteurenbeheer uitbesteden aan een factoringmaatschappij. Al die partijen zorgen er gezamenlijk voor dat er voldoende financiële middelen voorhanden zijn. De investeerders nemen ieder een deel van het risico en rendement.

Online en open boekhouden

Een belangrijke trend die Peter van Meersberg ziet, komt voort uit de toenemende snelheid van de markt. Het duurt niet lang meer om als ondernemer krediet te krijgen. “Nieuwe partijen kunnen binnen 24 uur –soms zelfs binnen een minuut- aangeven of je financieringsvraag kans van slagen heeft.” De snelle en geautomatiseerde beoordeling wordt mogelijk gemaakt door knappe systemen en slimme algoritmes die de boekhouding van de aanvrager beoordelen. Volgens Van Meersbergen is angst voor het openstellen van de boekhouding niet nodig. “Bij een bancaire financieringsaanvraag moet je al die informatie handmatig aanleveren. Het neemt dus alleen de barrière weg dat je zelf alles uit je boekhouding moet halen en moet uploaden.”

Volwassen

De crowdfundingsmarkt heeft ondertussen een volwassen status bereikt. “Vroeger werd hooguit de plaatselijke koffietent gecrowdfund, tegenwoordig worden er zelfs ziekenhuizen van 10 miljoen euro gefinancierd met crowdfunding.”