Financieringsplatform NLInvesteert waarschuwt voor fatale liquiditeitskrapte bedrijven

Nederlandse MKB-bedrijven worstelen met hogere inkoopkosten en economische tegenwind. Financieringsplatform NLInvesteert waarschuwt dat een tijdelijke liquiditeitskrapte bedrijven fataal kan worden. “Dat wil je voorkomen. Financiers kunnen veel ondernemers door zo’n periode heen helpen, vanuit een gedegen analyse. In onze kredietportefeuille is het aantal probleemgevallen zelfs aan het dalen”, zegt directeur Dirkjan Takke.

  • Nederlandse MKB-bedrijven ervaren uitdaging door hogere inkoopkosten en economische tegenwind
  • Financieringsplatform NLInvesteert waarschuwt dat liquiditeitskrapte fataal kan zijn voor bedrijven
  • Recessiesolidariteit kan helpen

Takke riep in de nazomer dit jaar op tot recessiesolidariteit, om MKB-bedrijven door deze uitdagende economische periode heen te helpen. “Het is ontzettend zonde als op zich gezonde bedrijven omvallen, als gevolg van factoren waar ze zelf weinig invloed op hebben. Daar wilden we aandacht voor vragen. Ondernemers verdienen die solidariteit. Maar bedenk ook dat MKB-bedrijven de motor van onze economie vormen en 70% van de werknemers hun baan in deze sector hebben.” NLInvesteert heeft dit beleid ook in de eigen kredietportefeuille toegepast. Deze zomer raakte een handjevol ondernemers met een financiering bij NLInvesteert in de problemen. Takke: “Wat wij hebben gemerkt, is dat liquiditeitskrapte een van de meest voorkomende problemen is. Dat is een tijdelijk probleem, waar je als kredietverstrekker het verschil tussen bankroet en overleven kunt maken.” [Artikel gaat verder na de volgende alinea]

Vermoed u dat dit artikel interessant is voor anderen binnen uw organisatie of netwerk, wijs anderen hier dan op door dit bericht te delen via uw whatsapp, email, Linkedin of Twitter (bovenaan dit artikel).

Takke: “Voor 6,5 procent van onze ondernemers moesten we een ‘verhoogde dijkbewaking’ toepassen omdat er betalingsachterstand was of dreigde. We hebben de looptijd van kredieten verlengd of hebben tijdelijk de aflossing opgeschort. Inmiddels is het aantal ‘probleemschulden’ weer gedaald naar 5 procent. Onze aanpak heeft duidelijk gewerkt: we hebben het default-percentage weten te beperken en het rendement van de kapitaalverschaffers – onze investeerders – bleef stabiel boven de 8 procent.”

Oorzaken van liquiditeitsproblemen

Ondanks regelgeving – zoals de maximale betalingstermijn van 30 dagen voor grote ondernemingen – raken MKB-bedrijven nog steeds in de problemen door late betalingen van zakelijke klanten. Takke: “Het is een bekende klacht die we ook terugzien bij de ondernemingen in onze kredietportefeuille. Betalen klanten later, dan moet je meer voorfinancieren.”

Liquiditeitskrapte kan ook ontstaan door de oplopende rentekosten, de afbetaling van belastingschulden en hogere inkoopkosten. Takke: “Je ziet zelfs dat een succesvolle onderneming die flink groeit qua omzet en klanten in liquiditeitsproblemen kan raken. Meer klanten is natuurlijk goed nieuws, maar meer debiteuren betekent simpelweg dat een ondernemer meer moet voorfinancieren dan hij of zijn gewend was.”

De toename van liquiditeitsproblemen kan ondernemers duur komen te staan, nu het krijgen van financiering steeds moeilijker en duurder is. Banken waren al strenger in hun kredietverstrekking en zijn nog terughoudender bij economische tegenwind. Non-bancaire financiering – waarbij bijvoorbeeld investeerders (deels) het kapitaal verstrekken, wordt daarmee steeds belangrijker om groei in het MKB te kunnen blijven stimuleren, verwacht Takke.

Lees ook: