‘We verkopen geen verzekeringen of andere zaken. Er is helderheid’

Het bedrijf Hanze Wetlands is een van de bedrijven die gefinancierd werd door Kredietunie Eemsregio.

foto corné Sparidaens
Delfzijl De oudste Kredietunie van Nederland is jong. Kredietunie Eemsregio bestaat nog maar vijf jaar, toch is dat jubileumpje aanleiding voor een borrel op 1 april. De club heeft impact gehad, vindt het bestuur.

Er zijn, met een totaalkrediet van circa een miljoen euro, ongeveer 25 banen behouden dan wel gecreëerd, maar daar gaat het niet alleen om. ,,Leefbaarheid in de regio is van zeker zo groot belang, net als het sociale aspect’’, vindt Fred Bagnay, de voorzitter van de coöperatie. ,,Iedere baan die er verdwijnt, ieder bedrijf dat er niet komt of sluit zorgt dat er huizen en panden leeg komen te staan. En mensen die op straat komen hebben amper wat te besteden.’’

Een kredietunie is een coöperatie van ondernemers die geld inleggen en daar rente op ontvangen. Het geld wordt gebruikt voor financieringen van het midden- en kleinbedrijf. De geld inleggende ondernemers zijn bovendien bereid om de kredietnemers te coachen. Een speciale kredietcommissie van ondernemers beoordeelt de aanvragen voor een lening. Het is in alles: voor en door ondernemers.

Edske Smit is de penningmeester van de club. Hij heeft bij ABN Amro gewerkt en heeft ervaring met kredieten. ,,Wij financieren bedrijven die niet meer bij de banken terecht kunnen’’, legt hij uit. Het gaat om leningen van 25.000 tot 70.000 euro. Er is veel behoefte, weet hij.

Kredietunie Eemsregio kijkt vooral naar de kwaliteiten van de ondernemer en minder naar cijfertjes. Een van de partijen die gefinancierd werd was Hanze Wetlands, een bedrijf dat voertuigen en machines ontwikkelt voor werk in drassige gebieden.

Vijf jaar geleden werd ‘gewoon begonnen’, blikken beide mannen terug. Smit: ,,Als je aan de slag gaat, komt men je tegen en gaat het leven. Dat is de beste methode. En even later kwam de Economic Board Groningen ook nog met kredieten.’’ Sindsdien trekken beide partijen wel eens met elkaar op.

De afgeloste kredieten komen weer beschikbaar voor nieuwe kredieten. De kredietverstrekkende ondernemers in de coöperatie hoeven hun ingelegde geld niet direct terug. Smit: ,,Ze zien wel wanneer het terug komt. Dat geeft ons meer mogelijkheden.’’

Het gebeurt steeds vaker dat in combinatie met andere partijen (fondsen) geld wordt versterkt. Het worden stapelfinancieringen genoemd: de deelnemende partijen delen het risico terwijl de partij met de meeste expertise het toezicht houdt (en dat scheelt werk).

De Kredietunie verschilt op meerdere punten met het bankwezen. Bagnay: ,,Het belangrijkste is dat we eigenlijk alleen kredieten doen. We verkopen geen verzekeringen of andere zaken. Er is helderheid.’’ En de coöperatie ontwikkelt zich steeds meer tot een businessclub. Smit: ,,Er wordt handel onder elkaar bedreven.’’

Maar het is niet alleen hosanna, zo zegt Smit. Een van de kredietnemers is failliet gegaan. Maar dat heeft de pret niet mogen drukken. Bagnay: ,,Ik heb in deze functie veel geleerd. Mijn blik is een stuk breder geworden. Het is goed om dit werk te doen.’’

https://www.kredietunie-eemsregio.nl/