‘We verkopen geen verzekeringen of andere zaken. Er is helderheid’

Het bedrijf Hanze Wetlands is een van de bedrijven die gefinancierd werd door Kredietunie Eemsregio.

foto:Corné Sparidaens
De oudste Kredietunie van Nederland te Delfzijl is jong. Kredietunie Eemsregio bestaat nog maar zeven jaar. Dat was al op 1 april 2019 aanleiding voor een goedbezochte borrel om het vijfjarig bestaan te vieren en daar werden weer veel nieuwe contacten gelegd met ondernemers. De club heeft in de achterliggende 7 jaar dan ook veel impact gehad in de regio, vindt het bestuur.

Een kredietunie is een coöperatie van ondernemers die geld inleggen en daar rente op ontvangen. Het geld wordt gebruikt voor financieringen van het midden- en kleinbedrijf. De geld inleggende ondernemers zijn bovendien bereid om de kredietnemers te coachen. Een speciale kredietcommissie van ondernemers beoordeelt de aanvragen voor een lening. Het is in alles: voor en door ondernemers.

Edske Smit, de penningmeester van de club: “Ik heb ooit bij ABN Amro gewerkt en heb ervaring met kredieten. Wij financieren bedrijven die niet meer bij de banken terecht kunnen. Het gaat om leningen van €25.000 tot €70.000. Er is -zeker nu- veel behoefte!”

Kredietunie Eemsregio kijkt vooral naar de kwaliteiten van de ondernemer en minder naar cijfertjes. Een van de partijen die gefinancierd werd was Hanze Wetlands, een bedrijf dat voertuigen en machines ontwikkelt voor werk in drassige gebieden.

Zeven jaar geleden werd ‘gewoon begonnen’, blikken beide mannen terug. Smit: ,,Als je aan de slag gaat, komt men je tegen en gaat het leven. Dat is de beste methode. En even later kwam de Economic Board Groningen ook nog met kredieten.’’ Sindsdien trekken beide partijen wel eens in co financiering met elkaar op.

Smit: “De afgeloste kredieten komen bij ons weer beschikbaar voor nieuwe kredieten. De kredietverstrekkende ondernemers in de coöperatie hoeven hun ingelegde geld niet direct terug. Ze zien wel wanneer het terug komt. Dat geeft ons meer mogelijkheden.’’

Het gebeurt steeds vaker dat in combinatie met andere partijen (fondsen) geld wordt versterkt. Het worden stapelfinancieringen genoemd: de deelnemende partijen delen het risico terwijl de partij met de meeste expertise het toezicht houdt (en dat scheelt werk).

De Kredietunie verschilt op meerdere punten met het bankwezen. Voorzitter Bagnay: ,,Het belangrijkste is dat we eigenlijk alleen kredieten doen. We verkopen geen verzekeringen of andere zaken. Er is helderheid.’’ En de coöperatie ontwikkelt zich steeds meer tot een businessclub. Smit: ,,Er wordt handel onder elkaar bedreven.’’

Bagnay: ,,Ik heb in deze functie veel geleerd. Mijn blik is een stuk breder geworden. Het is goed om dit werk te doen.’’

https://www.kredietunie-eemsregio.nl/