DNB-rapport Bedrijven maken weinig gebruik van de garantieregelingen voor bankkrediet in coronatijd, ziet De Nederlandsche Bank. Gebrekkige informatie over hun kredietwaardigheid speelt daarbij een rol.

De Nederlandsche Bank wil lagere drempels voor het midden- en kleinbedrijf om bij een bank te lenen. 

Bedrijven hebben tot nu relatief weinig gebruik gemaakt van de garantieregelingen die overheid en banken hebben opgetuigd om kredietverlening tijdens de coronacrisis te stimuleren. Dat constateert De Nederlandsche Bank in het halfjaarlijkse Overzicht Financiële Stabiliteit, dat ze dinsdag heeft gepubliceerd.

Van de nieuwe leningen die zijn verstrekt sinds de crisis uitbrak, valt 7 procent onder garantieregelingen als BMKB-C (voor mkb) of Klein Krediet Corona (KKC), schrijft de financiële toezichthouder. Onder deze regimes is nu 1,7 miljard euro geleend, 10 procent van het bedrag waarvoor de overheid zich garant wil stellen.

Nationaal Kredietregister

Los van de garantstellingen constateert DNB opnieuw dat het mkb in Nederland sowieso niet snel naar de bank stapt voor een lening, als je dat vergelijkt met andere landen. „Kennelijk weet het mkb in Nederland zich nu vooral met eigen vermogen te financieren”, aldus Knot. Hij ziet dat niet als probleem. „Ook daarmee waren we als Nederland in staat tot lage werkloosheid en hoge economische groei te komen.”

DNB pleit …. voor een Nationaal Kredietregister. Dat zou een zakelijke variant moeten worden van het BKR, de instantie die schulden van particulieren registreert. Dit nieuwe register moet voor banken een belangrijke horde wegnemen om leningen te verstrekken: het gebrek aan goede informatie over de kredietwaardigheid van bedrijven die nu geen lening hebben, maar dat wel zouden willen. Nu is het relatief duur voor banken om die informatie te verzamelen. Dat maakt kleine leningen verstrekken niet erg aantrekkelijk.

Overheidsgarantie voor bankkrediet nog niet populair – NRC

Zie ook: De aandeelhouder

Nederlandse banken geven niet automatisch een tweede kredietpauze

https://www.deaandeelhouder.nl/nieuws/2020/10/14/nederlandse-banken-geven-niet-automatisch-een-tweede-kredietpauze/